Waarom krijg ik dikke voeten tijdens het vliegen?

Waarom krijg ik dikke voeten tijdens het vliegen?

18 oktober, 2024

Vliegen kan een vervelende bijwerking hebben die veel mensen zullen herkennen: opgezwollen voeten en enkels. Dit ongemak kan variëren van lichte zwelling tot serieuzere ongemakken, afhankelijk van de duur van de vlucht en je gezondheid. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? En wat kun je er tegen doen?

Wat veroorzaakt opgezwollen voeten tijdens het vliegen?

De belangrijkste oorzaak van dikke voeten tijdens het vliegen is de beperkte beweging in combinatie met de luchtdruk in de cabine. Tijdens een vlucht zit je lange tijd in dezelfde positie waarbij je nauwelijks bewegingsruimte hebt, wat de bloedcirculatie belemmert. Normaal gesproken helpt de beweging van je benen en voeten bij het rondpompen van het bloed, maar tijdens het vliegen zijn je benen nauwelijks in beweging. Met name tijdens intercontinentale vluchten kan bloed zich dan gaan ophopen in de voeten en onderbenen, wat leidt tot zwelling.

Een andere factor is de luchtdruk in het vliegtuig. In de cabine is de luchtdruk lager dan op zeeniveau, wat invloed heeft op de bloedsomloop en kan bijdragen aan vochtophoping in de weefsels van je voeten.

Zijn opgezwollen voeten tijdens de vlucht gevaarlijk?

Hoewel het meestal ongevaarlijk is, kan het in sommige gevallen een risico vormen. Vooral voor mensen die vatbaar zijn voor bloedstolsels (DVT) of die lijden aan andere circulatieproblemen, kan vliegen een risico vormen. Vooral bij vluchten langer dan 5 uur, bestaat er de kans op het krijgen van reizigerstrombose. Er ontstaat dan een stolsel in een ader van het been. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om de bloedcirculatie te bevorderen en zwelling te voorkomen.

Tips om zwelling tijdens het vliegen te verminderen

  1. Blijf in beweging: Probeer elk uur even te lopen of simpele beenoefeningen te doen, zoals je tenen bewegen of je enkels draaien.
  2. Hydrateer: Drink voldoende water tijdens de vlucht en vermijd alcohol of cafeïne, omdat deze vocht uit je lichaam onttrekken.
  3. Zit comfortabel: Zorg dat je genoeg beenruimte hebt en probeer je benen niet te kruisen, omdat dit de bloedstroom kan belemmeren.
  4. Draag compressiekousen: Het dragen van compressiekousen helpt de bloedcirculatie optimaal houden en vochtophoping in je voeten en benen voorkomen.

Hoe kunnen compressiekousen helpen?

Het dragen van compressiekousen, ook wel steunkousen of vliegtuigsokken genoemd, is een effectieve oplossing voor opgezwollen voeten tijdens het vliegen. De kousen oefenen lichte druk uit rondom de voeten en onderbenen. Dit helpt de bloedstroom stimuleren. Hierdoor wordt bloed makkelijker teruggepompt naar het hart en voorkomt dat er teveel vocht in de benen en voeten ophoopt.

Sockwell compressiekousen zijn ideale vliegsokken om te dragen tijdens lange vliegreizen. Ze bieden de juiste hoeveelheid druk (15-20 mmHg) die geleidelijk afneemt van de enkel naar boven, wat helpt om de bloedcirculatie op gang te houden. Daarnaast zijn ze gemaakt van hoogwaardige, ademende materialen. Een combinatie van merinowol en bamboe zorgt voor optimaal comfort en gaan het ontstaan van zweetluchtjes tegen, zelfs tijdens lange vluchten.

Vlieg voortaan zonder last te krijgen van dikke voeten

Dikke voeten tijdens het vliegen zijn een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig kun je maatregelen nemen om dit ongemak te verminderen. Compressiekousen, zoals die van Sockwell, zijn een effectieve manier om de circulatie in de benen te verbeteren en hiermee opgezwollen voeten of zelfs reizigerstrombose te voorkomen. Zo kom je de vlucht comfortabeler door. Vergeet niet om ook andere voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals regelmatig bewegen en voldoende water drinken, zodat je veilig en fris op je bestemming aankomt.

Shop compressiekousen vliegen