Hielspoor behandeling

Hielspoor behandeling

15 november, 2020

Hielspoor is een veel voorkomende voetklacht waar meer dan 10% van de mensen wel eens mee te maken heeft gehad. Typische symptomen voor hielspoor zijn pijn onder de hiel bij onder meer lang staan of lopen. De aandoening wordt ook wel peesplaatontsteking of fasciitis plantaris genoemd. Gelukkig is het vaak goed te behandelen met speciale hielspoor sokken. Soms gaat het zelfs vanzelf over. Waarom hielspoor behandeling met sokken effectief is, leggen we je hier graag uit.

  1. Wat is hielspoor?
  2. Hielspoor behandeling met compressiesokken

Wat is hielspoor?

Voordat we hielspoor behandeling met speciaal hiervoor ontworpen sokken uitleggen, eerst kort wat hielspoor nu eigenlijk is. De peesplaat, ook wel plantar fascia genoemd, verbindt de hiel met de voorkant van de voet en fungeert als een schokdemper en ondersteuning van de voetboog. Wanneer er te veel druk of spanning op de peesplaat wordt uitgeoefend, dan kan dit kleine scheurtjes en ontstekingen in het bindweefsel bij de hiel veroorzaken. Dit resulteert in een scherpe pijn in de hiel. Deze stekende pijn wordt vaak ’s morgens bij het wakker worden ervaren, maar kan ook optreden na langdurig staan of zitten en tijdens het auto rijden. Heb je pijn in de hiel, dan is de kans dus groot dat het hielspoor is. Meer dan 10% van de mensen heeft er wel eens last van gehad en bij vrouwen komt het wat vaker voor dan bij mannen. De meesten zijn tussen de 40 en 60 jaar oud als ze last krijgen van hielspoor. Gelukkig kan de hielpijn worden verminderd en ontsteking worden geremd met speciale hielspoor sokken voorzien van ferme compressie.

Hielspoor behandeling met compressiesokken

Denk je last te hebben van hielspoor, dan kun je natuurlijk altijd even contact opnemen met je huisarts.

Mits je nog maar kort hielspoor klachten hebt, kun je hielspoor zelf behandelen met onderstaande tips. Als de klachten al langere tijd aanwezig zijn, of de klachten na hielspoor behandeling zoals hieronder beschreven aan blijven houden, neem dan sowieso contact op met je huisarts.

Neem om te beginnen rust en doe het rustig aan met sporten. Probeer de voeten te ontlasten en kies bijvoorbeeld voor zwemmen of fietsen in plaats van hardlopen. Wees ook voorzichtig met lopen op blote voeten op harde ondergronden. Verder kun je de hielpijn verminderen en ontsteking remmen met een hielspoor sok.

Waarom hielspoor sokken helpen

Hoewel er een groot aantal hielspoor behandelingen zijn, is het een overweging waard om eens hielspoor sokken te dragen. Het is een nuttige aanvulling op het genezingsproces. Bedenk wel dat de hielspoor sok zelf geen genezende functie heeft. Echter bieden onze sokken uit de Plantar-serie verlichting en lichte ondersteuning gedurende de dag. Door stevige compressie uit te oefenen op de voetboog, fungeert de hielspoor sok als ondersteuning voor de peesplaat en het bindweefsel bij de hiel. Hierdoor ontstaat een lichte rek wanneer je niet op de been bent en vermindert de pijn als je weer opstaat.

De compressie kan ook helpen bij het remmen van ontstekingen, het geven van een energieker gevoel aan de voeten en het verminderen van dikke voeten en enkels. Alles bij elkaar stimuleert de stevige compressie in de sokken het genezingsproces.

Hoe lang moet ik de sokken dragen?

Overweeg om de hielspoor sokken te dragen op de momenten dat je vermoedt het meeste last te krijgen van hielspoor. Voor de meeste mensen is dit in de ochtend, na het opstaan. Dit komt omdat de peesplaat is verkort door rust tijdens de slaap en dan ineens wordt belast en uitrekt door de eerste stappen die je zet na het uit bed stappen. Door de hielspoor sokken ’s nachts te dragen en eerst wat rekoefeningen te doen alvorens je je bed uitstapt, kan de pijnklachten in de ochtend helpen verminderen.

Gedurende de dag komt hielspoor meestal opzetten bij langdurig staan of zitten. De sokken zijn dus perfect voor dagelijks gebruik in combinatie met de juiste schoenen voor goede ondersteuning. Kortom; hoe meer je de hielspoor sokken draagt, des te groter de kans dat je verlichting ervaart gedurende de dag. Als de peesplaatontsteking over is, kun je de hielspoor behandeling met de hielspoor sokken weer stoppen en overgaan op het dragen van je normale sokken. Of kies voor het dragen van onze modieuze compressiekousen om energieker de dag door te komen als je veel moet staan, zitten of onderweg bent.