Rusteloze Benen Syndroom

Rusteloze Benen Syndroom

15 november, 2020

Rusteloze Benen Syndroom

Waarschijnlijk ben je hier terecht gekomen omdat je het gevoel van rusteloze benen ervaart en/of op zoek bent naar compressiekousen om dit onrustige gevoel in de benen te onderdrukken. Iedereen zal het gevoel wel eens hebben meegemaakt, maar bij sommigen komt het regelmatig terug. De kans is groot dat er dan sprake is van het Rusteloze Benen Syndroom, vaak ook wel Restless Legs Syndroom (RLS) genoemd. Het is een zeer vervelende bewegingsdrang in de benen. Een gevoel van rusteloze benen welke zich kenmerkt door een zeer aanwezige en soms zelfs oncontroleerbare drang om ze te bewegen. Het is een erg vervelend, branderig, jeukend, tintelend, trekkend of ander onaangenaam gevoel in de benen. De drang om te bewegen komt met name voor in situaties van rust.

 1. Kenmerken van rusteloze benen
 2. Rusteloze benen oorzaak
 3. Rusteloze benen behandeling
 4. Verlichting met compressiekousen rusteloze benen

Kenmerken van rusteloze benen

Het rusteloze benen syndroom laat zich het beste omschrijven als het gevoel van onrustige benen en de dwang om ze te bewegen. Het is niet pijnlijk, maar het gevoel is zeer vervelend. Meestal komen de klachten in de loop van de avond opzetten en duren tot het begin van de nacht. Het gevoel neemt tijdelijk af door bewegen, maar dit is slechts van korte duur. Het is een erg vervelende aandoening, die juist tijdens rust komt opzetten. Wie last heeft van rusteloze benen heeft dan ook vaak problemen met in slaap komen. Daarnaast hebben mensen met RLS vaak last van schokkende bewegingen van de benen, en soms de armen, tijdens de slaap. Wanneer dit regelmatig voorkomt, wordt er gesproken van Periodic Limb Movement Syndroom (PLMS). Ze worden hierdoor meerdere keren per nacht wakker met als gevolg slaaptekort en een gevoel van vermoeidheid overdag.

Het Restless Legs Syndroom (RLS) is een neurologische aandoening die voorkomt bij 10 tot 15 procent van de Nederlandse bevolking. De diagnose wordt meestal pas bij mensen van middelbare leeftijd vastgesteld, maar veel patiënten herinneren zich dat ze er op jonge leeftijd al last van hadden. In het begin treden de symptomen heel af en toe op, zo’n één keer per maand of in een bepaald seizoen, maar langzamerhand komen de klachten vaker opzetten. Na verloop van tijd kunnen de klachten een dermate grote aanslag vormen op het lichaam en het dagelijks leven, dat maatregelen noodzakelijk zijn. Belangrijk is dat er eerst naar mogelijke oorzaken wordt gezocht. Aan de hand daarvan kan worden gekeken naar oplossingen. Als deze opties geen verlichting (meer) bieden, dan kan het nodig zijn om over te gaan tot medicatie op voorschrift van een arts. Het betreffen dan onder andere middelen die het dopamine in de hersenen verhogen. Echter werkt medicatie lang niet bij iedereen en kan deze vervelende bijwerkingen hebben. Daarom is het belangrijk dat er eerst gekeken moet worden wat men er zelf aan kan doen, zoals het dragen van compressiekousen en de levensstijl aanpassen.

Rusteloze benen oorzaak

Het rusteloze benen syndroom is een neurologische aandoening die in de medische wereld nog steeds de nodige geheimen kent. In veel gevallen is de oorzaak niet bekend. Tegenwoordig wordt gedacht dat rusteloze benen worden veroorzaakt door een verstoorde dopamine huishouding in de hersenen. Dopamine is een stofje dat signalen doorgeeft van de ene naar de andere zenuwcel in de hersenen.

Mensen met onder andere suikerziekte, reuma, aandoeningen aan de schildklier of nieren, de ziekte van Parkinson of spataderen hebben een verhoogde kans op rusteloze benen. In de helft van de gevallen speelt erfelijkheid een rol. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, bloedarmoede of ijzer- en/of vitaminetekort de klachten verergeren.

Onrustige benen tijdens de zwangerschap?

Ook vrouwen tijdens een zwangerschap hebben vaak last van onrustige benen. Vooral in het laatste trimester komen de klachten vaak voor. Bij vrouwen die al last hebben van rusteloze benen, kunnen de klachten bij een zwangerschap erger worden.

Rusteloze benen behandeling

De aandoening zelf is helaas nog niet te bestrijden, maar gelukkig de symptomen van rusteloze benen wél! Als er een aanwijsbare oorzaak gevonden kan worden, bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen, dan willen de klachten wel eens aanzienlijk worden verminderd als een andere medicatie wordt voorgeschreven.

Een rusteloze benen behandeling bij milde tot matige RLS klachten zal vooral bestaan uit het aanpassen van de leefstijl. Hiermee kunnen de klachten al aanzienlijk worden verkleint, of zelfs worden voorkomen.

 • Verminder het gebruik van cafeïne, alcohol en tabak
 • Zorg voor een regelmatig slaappatroon en een goed geventileerde slaapkamer
 • Zorg ervoor dat u voldoende vitamine C, E en zink binnenkrijgt
 • Zorg voor voldoende beweging (sport, wandelen)
 • Vermijd intensieve lichamelijke inspanning voor het slapen gaan
 • Doe regelmatig rek- en strekoefeningen
 • Neem af en toe eens een warm voetbad
 • Voorkom lang in dezelfde houding zitten
 • Draag compressiekousen

Verlichting met compressiekousen rusteloze benen

Ervaar je het gevoel van rusteloze benen, dan helpt het dragen van compressiekousen om het vervelende gevoel te minimaliseren of zelfs te voorkomen. De 4-zone compressie in onze Sockwell restless legs sokken oefent druk uit op de benen en bevorderd de bloedcirculatie. Dit zorgt voor meer rust aan de benen.