Spataderen voorkomen

Spataderen voorkomen

08 april, 2021

Wat te doen tegen spataderen? Een vraag die waarschijnlijk door het hoofd van menig persoon spookt. De ene persoon heeft er sneller last van dan de ander, maar niemand wordt er blij van. Toch zijn er een paar simpele tips om er wat aan te doen. Zo is het dragen van compressiekousen is een eenvoudige oplossing bij het spataderen voorkomen. Het gemak van dagelijks sokken aantrekken, maar dan met extra voordelen, dat wil toch iedereen! In deze blog leggen we graag alles uit rondom het voorkomen van spataderen.

 1. Wat zijn spataderen?
 2. Spataderen oorzaak
 3. Wat te doen tegen spataderen?
 4. Waarom helpen compressiekousen bij spataderen?
 5. Wat zijn de voordelen van Sockwell?

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn kronkelige, dikke aders aan de oppervlakte van de huid. Veel mensen schamen zich ervoor en willen graag spataderen tegengaan. Ze zijn nou eenmaal niet zo mooi en in sommige gevallen kunnen ze zelfs pijnklachten geven. Meestal ontstaan ze op de benen en bij vrouwen vaker dan bij mannen.

Ontstaan van spataderen

Spataderen ontstaan doordat aderkleppen niet goed meer functioneren. De aders in ons lichaam zijn voorzien van kleppen om ervoor te zorgen dat bloed maar één richting uit kan stromen, in de richting van het hart. De kleppen zorgen ervoor dat bloed niet terugstroomt de ader in. Het kan echter voorkomen dat deze kleppen niet meer helemaal goed dicht gaan, oftewel, ze sluiten de ader niet meer helemaal goed af. Er stroomt dan wat bloed terug, waardoor er druk op de ader komt te staan en deze hierdoor opzwelt. Dit resulteert in een spatader. Omdat het bloed in de benen zich met meer kracht omhoog moet stuwen, ontstaan spataderen hierdoor vaker in de benen.

Spataderen oorzaak

Vaak is er een erfelijke aanleg voor spataderen. Verder zijn veel en lang onderweg zijn, een staand of zittend beroep en trombose veel voorkomende oorzaken voor spataderen. Dit heeft te maken met een vertraagde bloedstroom die in dergelijke gevallen optreedt. Bloed heeft immers meer moeite zijn weg omhoog te vinden, omdat de zwaartekracht zijn invloed uitoefent. Bij een verminderde werking van de aderklep krijgt bloed dan meer kans om terug de ader te stromen.

Spataderen tijdens de zwangerschap

Bij vrouwen in de zwangerschap is er een verhoogde kans op spataderen. De toename van oestrogeen tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat de vaatwanden wat verslappen. Deze kwetsbare aderen kunnen flink gaan opzwellen als gevolg van de toename van het bloedvolume bij zwangere vrouwen. Je leest hier meer over in onze blog over steunkousen zwangerschap.

Wat te doen tegen spataderen?

De voornaamste oorzaak van spataderen ligt dus eigenlijk bij een niet optimale bloedcirculatie. Spataderen voorkomen, of de kans erop aanzienlijk verkleinen kan dus al met een paar simpele tips. We zullen verderop in deze blog ingaan op het nut van compressiekousen bij spataderen. Voor het beste resultaat kan het dragen van compressiekousen samen met onderstaande tips worden toegepast.

 1. Blijf in beweging
  In beweging blijven is niet alleen goed voor onze algehele gezondheid, maar het is ook een zeer effectief middel tegen spataderen. Je hoeft je echt niet meteen aan te melden bij de sportschool, al is cardio een zeer goede manier om spataderen in de benen tegen te gaan. Regelmatig wandelen en fietsen dragen al een steentje bij om de kans op spataderen te verkleinen. Pas echter weer op bij (intensieve) krachttraining als je aanleg hebt voor spataders.

  Heb je een zittend- of staand beroep? Loop dan regelmatig even om de benen in beweging te houden. Ga tijdens de pauze een blokje om en pak de trap in plaats van de lift te nemen. Bij een staand beroep is het ook belangrijk om de benen (na werktijd) hoog te houden. Plof ‘s avonds lekker op de bank met de benen omhoog. Als je de hele dag gestaan hebt verzamelt het bloed zich sneller op het laagste punt en hierdoor kan er extra druk komen te staan op de aderen in de benen. Door de benen hoog te houden stroomt het bloed vanuit de voeten en benen weer wat makkelijker richting het hart.

 2. Draag geen te strakke of knellende kleding
  Kleding wat dermate strak zit of kleding wat knelt kan de doorstroming van het bloed in de weg zitten. Het geeft te veel druk op de aderen, waardoor het bloed meer weerstand ondervindt bij het rondpompen. De druk die dan op de aderen komt te staan kan dan weer zorgen voor spataderen.

 3. Draag comfortabele schoenen
  Wie dagelijks op hoge naaldhakken loopt, heeft meer kans op het krijgen van spataderen. Ook al loop je het liefst altijd op hoge hakken en ervaar je ze zelf als comfortabele schoenen, probeer ze dus niet vaker dan 2 á 3 keer per week te dragen.

 4. Voorkom veel zwaar tillen
  Zwaar tillen zet de aderen extra onder druk. Hierdoor kunnen ze gaan uitzetten en ervoor zorgen dat vaatkleppen niet meer goed kan afsluiten.

 5. Denk aan je gewicht
  Mensen met overgewicht hebben meer kans op spataderen. Door het extra gewicht rondom de buik kan het bloed vanuit de benen minder makkelijk naar het hart worden teruggepompt. Er komt dan meer druk op de aderen te staan. Let dus goed op je voeding. Bijkomend voordeel van gezond eten is dat het belangrijk is om jezelf fit te houden en het bijdraagt aan een goede bloedcirculatie.

 6. Neem een koude douche
  Toegegeven, het is niet de meest aangename tip, in in het begin dus ook niet “simpel”, maar het regelmatig nemen van een koude douche bevordert wel de elasticiteit van de bloedvaten. Liever geen koude waterstraal over je heen? Spoel je voeten en benen aan het eind van de douchebeurt dan even af met koud water. Begin altijd bij de voeten en ga langzaam aan omhoog.

 7. Masseer de voeten en benen
  Spataderen voorkomen door een heerlijke massage? Ja echt, het helpt als je de voeten en benen regelmatig masseert. Een goede massage voor de benen stimuleert de bloedcirculatie. Begin bij de voeten en werk langzaam omhoog toe. Je kunt hiervoor normale massageolie gebruiken, maar bij de drogisterij of apotheek zijn er ook speciale oliën verkrijgbaar die de bloedcirculatie extra stimuleren.

Shop compressiekousen

Waarom helpen compressiekousen bij spataderen?

We kunnen ons goed voorstellen dat veel in beweging blijven met bijvoorbeeld een kantoorbaan of als je veel op de weg bent voor werk nou eenmaal erg lastig is. Ook ik, schrijver van deze blog, heb een kantoorbaan en begrijp dan ook goed dat het telkens verlaten van de werkplek geen reële optie is. Kousen voorzien van compressie zijn hiervoor een goede oplossing. Het dragen van compressiekousen zorgt voor een optimale bloedcirculatie.

Door de druk die compressiekousen op de benen uitoefenen, wordt het bloed geholpen omhoog gestuwd te worden. Het stimuleert de kleppen in de aders beter te functioneren en bloed heeft dus minder snel de neiging weer terug te stromen. Door de compressie in de sokken komt er dus minder druk op de aders te staan, wat de kans op een spatader aanzienlijk verkleint. Bijkomend voordeel is dat ze ook het gevoel van vermoeide benen en/of opgezette benen en voeten helpen voorkomen en bijdragen aan een algeheel energieker gevoel.

spataderen voorkomen met compressiekousen

Wat zijn de voordelen van Sockwell?

Dat compressiekousen spataderen helpen voorkomen moge duidelijk zijn. Maar wat onderscheidt de sokken van Sockwell van andere merken? Allereerst de unieke combinatie van materialen waarvan de sokken zijn gemaakt. Het is een antibacteriële mix met onder meer de fijnste merinowol die niet kriebelt en bamboe. Dit zorgt voor uitstekende vochtabsorptie om de voeten en benen droog te houden en een zeer goede temperatuurregulerende werking. De sokken zorgen dus voor een aangenaam voetklimaat in zowel de zomer als winter. In de winter houden ze de voeten warm, waar ze in de zomer juist een verkoelende werking hebben. Daarbij is er gebruik gemaakt van spandex wat zorgt voor een perfecte pasvorm en dat de sokken goed aansluiten op de voeten, enkels en onderbenen, zonder dat ze gaan plooien. Een apart ingebreide hak gedeelte voorkomt daarbij dat ze onder de voet gaan schuiven, waar een apart ingebreid teengedeelte ervoor zorgt dat de tenen alle vrijheid behouden om te blijven bewegen. De aansluitingen zijn naadloos, zodat er geen irritaties of zelfs wondjes kunnen ontstaan door voelbare naden.

Naast de geweldige pasvorm en draagcomfort zijn de compressiekousen van Sockwell ook nog eens modieus uitgevoerd, verkrijgbaar in tal van kleuren en dessins. Ze mogen dus gerust gezien worden, want ze zien er absoluut niet uit als sokken met een therapeutische werking.