Sport & Compressiekousen

Sport & Compressie

28 april, 2021

Tijdens een zoektocht op internet of in magazines ben je vast al regelmatig tegengekomen dat compressiekousen gunstige effecten hebben tijdens of na het sporten. Echter is de kans groot dat je ook regelmatig artikelen bent tegengekomen die dit verhaal juist weer tegenspreken. Waarschijnlijk ben je ook met een reden op deze pagina terechtgekomen. Maar hoe zit het nou? In deze blog leggen we graag uit wat de invloed en voordelen van compressie op de sportprestaties zijn.

  1. Wat is de invloed van compressie bij sporten?
  2. Wat zijn de voordelen van compressie voor sporters?
  3. Hoe moet je compressiekousen dragen tijdens en na de training?
  4. Meer dan compressie

Wat is de invloed van compressie bij sporten?

Voordat we uitleggen waarom sportsokken met compressie deel van je sportoutfit uit zouden moeten maken, leggen we eerst kort en zo helder mogelijk uit waarom compressie nuttig is voor sporters.

Sport & Compressie

Bloedcirculatie

Laten we eerst eens kijken naar de reis die het bloed aflegt als het richting je benen stroomt. Het hart pompt zuurstofrijk bloed via grote slagaders (arterieel stelsel) door het lichaam om zuurstof naar alle ledematen te transporteren. Eenmaal daar aangekomen, moet het bloed op een of andere manier ook weer terug naar het hart. Dit is waar talloze kleine aderen (veneus stelsel) hun werk doen. Deze vervoeren het inmiddels zuurstofarme bloed en afvalstoffen via de onder andere de nieren en longen weer terug naar het hart. En zo begint het proces keer op keer weer opnieuw met “vers” bloed. Dit is de bloedcirculatie heel summier uitgelegd.

Echter op het moment dat het bloed vanuit de ledematen weer terug gepompt moet worden, is waar het soms even niet helemaal goed gaat. Ook de bloedstroom en het het lymfestelsel (vocht) in het lichaam heeft te maken met de zwaartekracht als het weer terug omhoog, richting het hart gepompt moet worden.

Daarbij is er soms sprake van bepaalde gezondheidsproblemen die de bloedcirculatie verder bemoeilijken. Dit kan ervoor zorgen dat bloed zich gaat verzamelen in veneus stelsel van de onderbenen of voeten. De aderen zijn dan niet meer in staat om het bloed snel terug te pompen naar het hart. Dit kan leiden tot vermoeidheid of zelfs levensbedreigende bloedstolsels.

Spierschade

Door intensieve inspanning van de beenspieren ontstaat er spierschade in de benen. Hierbij wordt er celweefsel afgebroken, waarvan resten bestaan uit eiwitten. Deze afvalstoffen blijven een beetje hangen tussen de cellen en zorgen ervoor dat weefselvocht moeilijker wordt opgenomen door de haarvaten van het lymfesysteem. Hierdoor ontstaat er vochtophoping wat weer een negatieve invloed heeft op de bloedcirculatie.

Waarom compressie helpt

Een manier om het risico op deze complicaties te verkleinen is door het bloed een handje te helpen bij het wegvloeien. Dit kan kan door enige druk op het bindweefsel en de wanden van de aderen uit te oefenen. Dit stimuleert een opwaartse druk vanuit de benen, die het bloed helpt tijdig terug te voeren naar het hart. Tevens zorgt de druk ervoor dat de beenspieren worden samengeknepen, waardoor afvalstoffen minder kans krijgen tussen de cellen te blijven hangen. Het dragen van compressiekousen is dé manier om deze ondersteuning te krijgen.

Wat zijn de voordelen van compressie voor sporters?

Nu we kort hebben uitgelegd hoe compressiekousen helpen, gaan we hier verder in op de voordelen voor sporters. Want waarom zouden sporters baat hebben bij het dragen van sokken of kousen met compressie?

Op een gegeven moment dachten onderzoekers dat compressiekousen een rol zouden kunnen spelen bij het beter presteren van sporters, in de overtuiging dat de sokken de bloedcirculatie zouden verbeteren en het hart zouden helpen om efficiënter te pompen. Een hart dat het bloed efficiënter rondpompt zorgt ervoor dat de spieren meer zuurstof krijgen en het vermindert een snelle opbouw van melkzuur (verzuring). Meer zuurstof en minder verzuring betekent snellere sprints, langere sprongen en meer kracht bij bijvoorbeeld bankdrukken, toch?

Helaas is nog niet iedereen het hiermee eens. Studies ondersteunen niet de hypothese dat er een duidelijke correlatie is tussen het dragen van compressiekousen en verbeterde sportprestaties. Maar één ding is duidelijk; het dragen van compressiekousen heeft zeker geen negatieve invloed op de prestaties. Wat onderzoekers wel zeker weten is dat ze zwellingen helpen verminderen tijdens het herstel na de training en dat ze, in geval van kousen die rondom het been vallen, overmatig heen en weer schudden van de kuitspieren helpen tegen te gaan. Door dit heen en weer schudden van de beenspieren te minimaliseren, wordt voorkomen dat de spieren en pezen te veel worden belast.

Verschillende onderzoeken hebben ook al bewezen dat compressiekousen een gunstig effect hebben op het spierherstel na het sporten. In dit geval worden het daarom ook wel herstel sokken of recovery sokken genoemd. Hierboven hadden we het al kort over spierschade in de benen die ontstaat bij een intensieve inspanning (van de benen). Bij spierschade ontstaan er in feite talloze scheurtjes in het spierweefsel. Door de druk die de compressie in de kousen uitoefent op de benen, worden de scheurtjes samengeknepen. Dit zorgt voor sneller en beter herstel van het spierweefsel. En een goede genezing van de spieren zorgt weer voor minder littekenweefsel met als voordeel dat de spieren soepeler blijven. Je kunt dit proces een beetje vergelijken met een pleister om een wondje dicht te houden. De pleister helpt het wondje sneller genezen, met minder kans op een litteken. Heb je tijdens het sporten je benen dus flink belast? Draag dus niet alleen tijdens het sporten, maar ook enige uren ná het sporten compressiekousen. Het is niet voor niets dat veel topsporters na de training of wedstrijd recovery sokken dragen.

Resumé: sport compressiekousen dragen misschien niet direct bij aan het verbeteren van je sportprestaties, maar ze zullen zeker bijdragen aan een snellere hersteltijd, minder irritaties en sowieso geen negatieve effecten hebben.

Hoe moet je compressiekousen dragen tijdens en na de training?

Nu we hebben uitgelegd wat de invloed en voorbeelden van compressiekousen zijn voor sporters, is het ook belangrijk om te vertellen hoe sportcompressiekousen gedragen moeten worden. Tijdens of na de training en direct op de huid of niet?

Het laatste klinkt wellicht belachelijk om te benoemen, maar kijk maar eens goed om je heen of op foto’s. Nog steeds komt het voor dat compressiekousen verkeerd worden gedragen over een dikke (trainings-)broek of een broek met plooien erin. Hoewel het voor sommigen wellicht stijlvol of prettiger is om te doen, is het de verkeerde manier om compressiekousen te dragen. Dit geldt overigens niet alleen rondom sporten, maar in elke situatie als er sokken of kousen met compressie worden gedragen. Ze dienen namelijk direct op de huid te worden gedragen voor een optimaal effect. Draag je al een compressiebroek, zorg er dan voor dat je er geen compressiekousen overheen draagt. Dit vormt een klein gezondheidsrisico en is bovendien ook ongemakkelijk.

Sport compressiekousen kunnen het beste tijdens en nog enkele uren na de workout/training gedragen worden. Er kan natuurlijk ook voor gekozen worden om de sportsokken na het sporten en douchen te vervangen voor onze modieuze compressiekousen gedurende de rest van de avond of enkele uren na het sporten. Draag je tijdens het sporten compressie tubes (zonder voetstuk), dan dien je deze sowieso na het sporten te vervangen voor normale compressiekousen. De tubes hebben namelijk een nadelig effect tijdens een periode van rust.

Meer dan compressie

Sportsokken moeten voldoen aan meer dan alleen ondersteuning bieden van compressie. Ook tijdens het sporten is het fijn om er goed uit te zien. Dat begint natuurlijk met de bovenkleding, maar waarom zou je het niet afmaken met stijlvolle sokken. En naast het feit dat het mooi moet ogen, moeten sportsokken aan veel meer eisen voldoen. Ze moeten je voeten (en onderbenen) droog houden als je gaat zweten, maar ook warm houden bij buitensporten in de koudere maanden van het jaar. Bij Sockwell allemaal geen probleem met onze jarenlange ervaring in het ontwikkelen van compressiekousen voor dagelijks gebruik, bij medische aandoeningen en sport.

Of je nu gaat hardlopen, fitnessen, golfen, tennissen, wandelen of op wintersport gaat. Sockwell heeft verschillende sportsokken, allen met compressie, in hoge en lage uitvoeringen. Sokken die je voeten koel houden bij warmer weer en warm houden bij kouder weer, zodat jij je volledig kunt focussen op je sportprestaties. Tevens zijn ze antibacterieel dankzij de slimme materiaalkeuze, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over stinkvoeten en sokken na het sporten.