Waarom merinowol?

Waarom merinowol?

25 , 2020

Een natuurlijke vezel met buitengewone eigenschappen

Veel mensen vragen zich af waarom er juist merinowol gebruikt wordt in de sokken van Sockwell. Ze gaan er - onterecht - vanuit dat de wol jeukt en veel te warm is aan de voeten. Maar om deze misvatting te voorkomen hebben we vier belangrijke merino wol eigenschappen voor je op een rijtje gezet; zacht, temperatuur regulerend, goede vochtbeheersing en anti-geur.

  1. De perfecte wol voor wellness & prestaties
  2. Voordeel 1 - Zacht
  3. Voordeel 2 - Temperatuur regulerend
  4. Voordeel 3 - Goede vochtbeheersing
  5. Voordeel 4 - Anti-geur
  6. Een duurzame keuze

De perfecte wol voor wellness & prestaties

Merinowol is het meest essentiële onderdeel van onze sokken. Wij zijn ervan overtuigt dat er voor sokken geen andere vezel is met betere algemene gezondheids- en prestatiekenmerken dan merinowol. In de natuur helpt wol een schaap warm te houden in de winter en koel in de zomer. Daarbij heeft het een grote zachtheid, absorptie vermogen en duurzaamheid. Al deze natuurlijke eigenschappen maken het de perfecte vezel om je voeten het hele jaar door gezond, droog en op perfecte temperatuur te houden. Bovendien is het materiaal klimaat verantwoord.

Voordeel 1 - Zacht

Wellicht ben je de term al meerdere keer tegengekomen op onze website: Cashmerino®. Maar wat betekent dit nou precies? De merinowol die Sockwell gebruikt is afkomstig van de Rambouillet Merino schapen. Het schapenras staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit wol. Bovendien wordt het ras nog altijd zo puur mogelijk gehouden om de superfijne wolvezels van de merino schapen te handhaven, om zo de zachtste wol op de markt te creeën. Voor de sokken van Sockwell wordt alleen de allerfijnste wol van de binnenvacht gebruikt. Deze wol heeft een vezeldikte van slecht 19,5 micron. Ter vergelijking; een menselijke haar heeft een doorsnede van ongeveer 50 micron. De wol is dus zo fijn, dat de huid deze vezels niet kan voelen. De meeste mensen krijgen last van kriebelende wol als de wolvezel dikker is dan 28 micron. Om deze reden heeft Sockwell ervoor gekozen om alleen de allerfijnste wol van de onderste vacht te gebruiken. Het is net zo zacht als het veel duurdere kasjmier. Daarom noemen we het bij Sockwell ook wel Cashmerino® wol. De term bestaat uit een combinatie van Cashmere (Engels voor kasjmier) en merino. Dankzij het gebruik van de Cashmerino wol in de sokken zullen ze dus niet gaan jeuken en geen irritaties veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Dat maakt het ook zo uitermate geschikt voor onze collectie diabetes sokken, sokken speciaal ontworpen voor mensen met erg gevoelige voeten.

Voordeel 2 - Temperatuur regulerend

Ook al is de merinowol zo heerlijk zacht, dan voelt het toch veel te warm aan omdat wol zo heet is? Fout! Merinowol is een natuurlijke thermoregulerende vezel. Net als een goed geïsoleerd huis houdt merinowol je voeten warmer in de winter en koeler in de zomer. Maar hoe werkt dit? Zonder al te technisch te worden, helpt de merinowol om het microklimaat van het menselijk lichaam te regelen. De wol absorbeert en verdampt constant vocht. Waar synthetische stoffen als polyester slechts maximaal 1 procent van het eigen gewicht absorberen, zijn natuurlijke vezels als katoen en wol veel beter. Maar zelfs katoen absorbeert slechts 24 procent, terwijl wol tot 35% van zijn eigen gewicht aan vocht kan absorberen. Maar wat gebeurt er dan met alle vocht die de wolvezels hebben opgenomen?

Voordeel 3 - Goede vochtbeheersing

Het geheim van de goede vochtopname van merinowol zijn de holle vezels waaruit de wol is opgebouwd. Wol functioneert zo als allemaal hele kleine “rietjes” die het vocht (zweet) van het lichaam onttrekken en vervolgens tijdelijk kan opvangen. Door de lichaamswarmte verdampt het vocht weer op geheel natuurlijke wijze, veel sneller dan waar synthetische stoffen en zelfs katoen toe in staat zijn. Daarom laten sokken van synthetische materialen, en in aanzienlijke mindere mate katoen, je voeten zweten. Ze hebben immers een (veel) minder goede vochtbeheersing. Hoewel ook sokken met merinowol aan het einde van een lange dag dragen misschien een beetje vochtig zijn, blijven je voeten en schoenen droog. En als je je schoenen uittrekt, zijn je Sockwell sokken, als ze vochtig zijn, binnen enkele minuten droog. En dit zonder dat ze stinken.

Voordeel 4 - Anti-geur

Dat de sokken niet gaan stinken, ook niet na een lange dag dragen in schoenen, is te danken aan het feit dat merinowol een natuurlijke stank afstotende vezel is, met het vermogen om op natuurlijke wijze de groei van geur veroorzakende bacteriën te belemmeren. Je zult niet alleen geen zweet luchtjes ruiken, merinowol heeft ook als voordeel dat het niet zo vaak gewassen hoeft te worden.

Hoe dit mogelijk is? De buitenlaag van de wolvezels heeft een hoge concentratie wolvet (lanoline) met antibacteriële eigenschappen. Dit maakt dat merinowol zelfreinigend is. Belangrijk om eerst te melden is dat zweet van zichzelf geen geur heeft, maar de bekende zweetgeur pas ontstaat nadat het op de huid zit en door bacteriën wordt aangevallen. Doordat de wol in staat is snel zweet van de huid te onttrekken en op natuurlijke wijze weer laat verdampen, krijgt bacteriegroei nauwelijks de kans. Daarbovenop draagt de wolvet bij dat bacteriën zich nauwelijks kunnen hechten aan de wolvezels. Kortom, de kans dat ze nare zweetluchtjes veroorzaken wordt hiermee onmogelijk gemaakt.

Het is algemeen bekend dat bacteriën goed gedijen op warme en vochtige plaatsen. Dit maakt van onze voeten dan ook de ideale plek voor ze. Daarom is merinowol voor sokken het perfecte materiaal. Dit is een reden waarom wollen kledingstukken langer gedragen kunnen worden en minder vaak gewassen hoeven worden, zonder dat ze gaan stinken. Sockwell sokken kunnen dus gerust vaker dan één keer gedragen worden, zonder ze tussendoor in de wasmachine te stoppen. Een nachtje uithangen om te luchten is voldoende om ze de volgende dag weer met een gerust gevoel aan te trekken.

Wol van merinoschapen - perfect voor sokken

Een duurzame keuze

Alsof de voordelen van de merinowol nog niet verbazingwekkend genoeg zijn, is het ook nog eens een heel duurzame keuze. Merinowol is dus niet alleen goed voor onze voeten, maar ook voor onze planeet. Het materiaal is biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar.

Afhankelijk van je leefstijl, kan een sokkenlade gevuld met vijf tot tien paar goed gemaakte sokken met merinowol een lade met twintig of dertig paar katoenen en synthetische alternatieven vervangen. Ze hoeven immers minder vaak gewassen te worden en gaan ook nog eens jarenlang mee.

Bovendien maakt Sockwell gebruik van Rambouillet Merino schapen van lokale boeren uit de Verenigde Staten. Ook de productie vindt plaats in de VS. Door gebruik te maken van Amerikaanse merinowol, verkleint de toeleveringsketen de ecologische voetafdruk aanzienlijk. Daarbij koopt Sockwell de wol enkel van lokale boeren die zich houden aan de vijf vrijheden van dierenwelzijn: vrij zijn van honger en dorst; vrij zijn van ongemak; vrij zijn van pijn, letsel of ziekte; vrij zijn van angst en stress en de vrijheid om normaal gedrag te vertonen.

Het Rambouillet Merino schapenras staat niet alleen bekend om de superfijne wol, maar ook om zijn “gladde konten”, waar andere merinorassen hier rimpels hebben. Dit geeft ze een natuurlijke weerstand tegen parasieten en ziekten en elimineert de noodzaak van mulesing. Merinowol van de Rambouillet schapen is dus niet alleen duurzaam maar ook ethisch verantwoord.

Om de duurzame toeleveringsketen van Sockwell op de Europese markt voort te zetten, wordt het aantal verschepingen met voorraden vanuit Amerika zo veel mogelijk beperkt door grote aantallen tegelijk over te laten komen. Hiermee dragen we een steentje bij om de belasting op het milieu door verschepingen zoveel mogelijk te beperken. Groot bijkomend voordeel is dat we alles meteen uit voorraad kunnen leveren, waardoor jij niet lang op je bestelling hoeft te wachten. Echter wil het sporadisch voorkomen dat een bepaalde maat of model raakt uitverkocht. Het is dan sowieso niet mogelijk om het artikel te bestellen, maar betreft het net jouw favoriet, dan kan de levertijd dus oplopen naar meerdere weken. Bedenk dan dat de sokken uit Amerika moeten komen en we stilstaan bij een beter klimaat. Gelukkig blijft er dan altijd genoeg keuze uit andere modellen over.