Heb je last van aderontsteking in het been en wil je hier meer over te weten komen? We gaan het je uitleggen in deze blog.
We leggen je hier uit wat aderontsteking is, wat de verschillen zijn tussen flebitis en tromboflebitis, wat de symptomen van aderontsteking zijn zodat je het kunt herkennen en wat je moet doen als je de symptomen ervan herkent.
- Wat is een aderontsteking?
- Wat zijn de oorzaken van flebitis of tromboflebitis?
- Wat zijn de symptomen van aderontsteking?
- Hoe kan aderontsteking in het been behandeld worden?
- Waarom worden compressiekousen aangeraden bij aderontsteking?
- Waarom kiezen voor Sockwell compressiekousen?
Wat is een aderontsteking?
Aderontsteking wordt ook wel flebitis of tromboflebitis genoemd, afhankelijk van de oorzaak van de aderontsteking. Vaak komt het voor in de benen, maar het kan ook voorkomen in de armen of andere delen van het lichaam.
Flebitis is een plaatselijke ontsteking van een ader die kan voorkomen in zowel oppervlakkige aderen die net onder de huid liggen als in diepere aderen. Flebitis wordt meestal veroorzaakt door medische procedures zoals het inbrengen van een IV-katheter of na het krijgen van een wondje of een kneuzing door bijvoorbeeld flinke stoot. Wanneer het oppervlakkige flebitis betreft, dus in de oppervlakkige aderen, dan is het vaak een milde aandoening.
Er kan echter ook sprake zijn van tromboflebitis, waarbij de aderontsteking ontstaat door een bloedstolsel (trombus). Het is normaal dat wanneer een wondje ontstaat, het bloed gaat stollen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam als bescherming tegen bloedverlies. Echter als het bloed gaat stollen als er géén beschadiging ontstaan is, dan is er is dan sprake van trombose. Als een bloedstolsel bij trombose een ontsteking aan de ader veroorzaakt, dan wordt er gesproken over tromboflebitis. Als dit in een ader vlak onder de huid is, dan is er sprake van oppervlakkige tromboflebitis. Het kan echter ook voorkomen bij stolselvorming in een dieper gelegen ader, wat duidt op diepe veneuze trombose (DVT). Dit kan ernstiger kan zijn en vereist een meer speciale behandeling, omdat het ernstige gezondheidsrisico's kan vormen.
Hoe ontstaat flebitis of tromboflebitis?
Aderontsteking kan verschillende oorzaken hebben, afhankelijk of het gaat om oppervlakkige flebitis of tromboflebitis.
- Beschadigde aderwand: Directe schade aan een ader door bijvoorbeeld een een flinke stoot, kneuzing, het aanbrengen van een infuus of na een operatie, kan leiden tot flebitis.
- Stolselvorming: We hebben al kort uitgelegd hoe tromboflebitis ontstaat. Het is een ontsteking aan de ader dat wordt veroorzaakt door een bloedstolsel. Het lichaam probeert het bloedstolsel op te ruimen, wat een ontstekingsreactie rond het bloedvat veroorzaakt. Een beperkte bloedcirculatie, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen die de bloedstolling beïnvloeden, kunnen allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van tromboflebitis. Dit geldt ook voor roken, obesitas, erfelijke stollingsstoornissen en hormonale medicatie.
- Langdurige immobilisatie: Oppervlakkige flebitis wordt vaak veroorzaakt door een vertraagde bloedstroom. Het komt vaak voor bij langdurige inactiviteit zoals veel achter elkaar zitten, bijvoorbeeld tijdens een lange vlucht, of voor langere tijd liggen zoals na een operatie of met een gipsbeen.
- Spataderen: Als je last hebt van spataderen, dan heb je een hoger risico op flebitis. Dit komt omdat de bloedstroom in deze aderen vertraagd is, wat de kans op ontsteking aan de ader verhoogt.
Wat zijn de symptomen van aderontsteking in het been?
Oppervlakkige aderontsteking in het been is vaak te herkennen aan roodheid langs het verloop van de ader, warmte rondom het getroffen gebied, zwelling en pijn rond de ader, verharding van de ader dat kan voelen als een verharde streng onder de huid en/of gevoeligheid bij aanraking van het getroffen gebied.
Symptomen die passen bij tromboflebitis bij diepe veneuze trombose (DVT) zijn roodheid in één been, een strakgespannen en glanzende huid, pijn in het getroffen been dat kan worden beschreven als kramp of een zeurend gevoel zoals bij spierpijn, warmte en roodheid van het getroffen been en verkleuring van de huid, vooral rood/paars of bleek. Het is belangrijk om direct medische hulp te zoeken als je symptomen herkent die wijzen op DVT, ook wel trombosebeen genoemd, omdat het kan leiden tot ernstiger complicaties zoals longembolie, waarbij een bloedstolsel loskomt en de longen blokkeert, wat een levensbedreigende aandoening is.
Hoe kan aderontsteking in het been behandeld worden?
Flebitis met weinig klachten gaat meestal vanzelf weer over binnen een paar weken. Bij veel klachten kan het dragen van compressiekousen verlichting van de klachten bieden. Neem bij de hierboven genoemde symptomen altijd eerst contact op met je huisarts.
Wellicht heb je al via een behandelend arts te horen gekregen dat je flebitis of tromboflebitis hebt. Waarschijnlijk heb je hiervoor ook al besproken wat de behandeling is en kreeg je aangeraden om compressiekousen of steunkousen te dragen. Ervaar je de symptomen, maar heb je hierover nog geen contact gehad met een behandelend arts, dan raden we aan om eerst contact op te nemen met je de huisarts.
Waarom worden compressiekousen aangeraden bij aderontsteking?
Veel oorzaken van aderontsteking hebben te maken met een verminderde bloedcirculatie. Door de druk die compressiekousen op de benen uitoefenen, worden de aderen in de benen een handje geholpen om het bloed beter te laten circuleren. Bloed heeft minder de neiging in de oppervlakkige aderen te blijven hangen en hierdoor kunnen de klachten van de oppervlakkige flebitis worden verlicht en het helpt om het genezingsproces van de aderontsteking te bevorderen.
Bovendien zorgt de verbeterde bloedcirculatie ervoor dat de kans op bloedstolling verkleint. Door het dragen van compressiekousen verklein je dus ook de kans op het ontstaan van tromboflebitis of zelfs op het krijgen van een trombosebeen.
Heb je een verhoogde kans op bloedstolling, dan kan ook aangeraden worden om compressiekousen te dragen tijdens een lange vlucht om hiermee de kans op reizigerstrombose te verkleinen. Bovendien helpen ze spataderen voorkomen, dan wel de klachten ervan te verlichten.
Waarom kiezen voor Sockwell compressiekousen?
Dat compressiekousen bijdragen aan het optimaliseren van de bloedcirculatie vanuit de benen moge duidelijk zijn. Maar wist je dat Sockwell daarnaast ook stijlvolle kousen zijn? Bij steunkousen hoef je tegenwoordig allang niet meer te denken aan puur medische kousen in een lelijke huidskleur of gewoon wit of zwart. Sockwell compressiekousen zijn echte lifestyle sokken met de voordelen van compressie.
Ze zijn gemaakt met een unieke combinatie van materialen, waaronder de fijnste merinowol en bamboe. Het maakt de kousen antibacterieel en zorgt voor een uitstekende vochtafvoer en een aangenaam voetklimaat, het hele jaar door. Naast dat ze geschikt zijn als behandeling bij flebitis, zijn Sockwell compressiekousen zo veel meer dan dat. Je kunt ze dagelijks dragen om een diversiteit aan klachten te voorkomen of verkleinen die kunnen ontstaan door een verminderde circulatie in de benen.
NB. Deze blog is met de grootst mogelijke zorg samengesteld door het gebruik van diverse medische websites zoals Thuisarts en websites van verschillende ziekenhuizen. Wees je ervan bewust dat Sockwell slechts aanbieder is van compressiekousen die door iedereen en dagelijks gedragen mogen worden, ook bij de klachten van aderontsteking - mits je het advies van je behandelend arts hebt gekregen om zelf op zoek te gaan naar compressiekousen. Voor medisch advies en bij twijfel over klachten adviseren we altijd je huisarts/behandelend arts te vragen.