Circulatie & Compressie

Circulatie & Compressie

04 januari, 2021

Sockwell maakt de mooiste compressiekousen die ook nog eens heel comfortabel zitten. Maar waarom zouden we compressiekousen dragen en hoe werken ze? De hoofdtaak van de sokken is een bijdrage leveren aan een betere doorbloeding, door de bloedstroom vanuit de voeten en benen terug naar het hart te verbeteren. Echter om de werking van de sokken goed te begrijpen, gaan we in deze blog verder in op de werking van onze bloedcirculatie van begin tot eind.

  1. Bloedcirculatie
  2. Circulatieproblemen
  3. Wat zijn de voordelen van sokken met compressie
  4. Mag iedereen compressiekousen dragen?

Bloedcirculatie

Circulatie is wat het cardiovasculaire systeem van het menselijk lichaam de hele dag door doet. Het cardiovasculaire systeem is eigenlijk simpel gezegd het hart- en vaatstelsel. Het hart, bloed en de bloedvaten vormen de bloedcirculatie en het is het toedieningssysteem van het lichaam. Bloed dat uit het hart komt brengt zuurstof en voedingsstoffen naar het lichaam en zorgt weer voor de afvoer van afvalstoffen zoals koolstofdioxide.

Het vaatstelsel bestaat uit honderdduizenden rubberachtige aders, van groot tot minuscuul. De grote slagaders (arterieel stelsel) vervoeren het bloed vanuit het hart onder hoge druk door het gehele lichaam en talloze kleine aderen (veneus stelsel) voeren het bloed weer zachtjes terug naar het hart. Dit noemen we de bloedcirculatie.

Circulatieproblemen

Helaas kan het gebeuren dat een optimale bloedcirculatie wordt verstoord, of zelfs deels wordt onderbroken (infarct). Kortom; ziekte en afwijkingen. Veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn trombose, spataderen en de ziekte van Raynaud. Het zijn slechts enkele voorbeelden van medische aandoeningen die leiden tot een slechte of een iets verminderde doorbloeding.

Symptomen van een slechte bloedcirculatie zijn tintelingen, gevoelloosheid en kloppende of stekende pijn in de ledematen. Andere voorbeelden zijn een verminderd gevoel in de ledematen, verminderd cognitief vermogen (minder helder kunnen denken, etc.), verlies aan eetlust, onverklaarbare spijsverteringsproblemen, frequente uitputting en vermoeidheid, verzwakt immuunsysteem, verminderd libido, koude ledematen, huidverkleuring, donkere kringen onder de ogen, broos haar en nagels, zwelling van de voeten en handen en spataderen.

Natuurlijk kan deze uitgebreide lijst met symptomen van toepassing zijn op veel andere medische problemen, dus raadpleeg altijd eerst een arts voordat je aannames gaat doen. Afgezien van medicatie of een operatie, meestal het laatste redmiddel, kun je zelf al vaak de problemen verminderen of zelfs voorkomen. Doorgaans zal geadviseerd worden om je levensstijl aan te passen, zoals gezonder eten en meer bewegen, maar bijvoorbeeld ook door er op te letten wat je om je voeten draagt. En hier komt Sockwell om de hoek kijken, met sokken voor betere doorbloeding.

Wat zijn de voordelen van sokken met compressie?

Wat is de werking van compressiekousen en waarom maken ze een verschil in de bloedcirculatie?

Sockwell sokken helpen de circulatie van het vaatstelsel. Ze zorgen voor een zo optimaal mogelijke doorbloeding. De compressiekousen zijn uitgevoerd met graduele compressie. Bij de kniekousen wil dit zeggen dat de meeste druk wordt uitgeoefend rondom de enkel en de mate van compressie geleidelijk afneemt tot net onder de knie. Hiermee dragen de kousen bij aan een betere doorbloeding in de onderste ledematen, oftewel, ze optimaliseren de circulatie. De sokken zijn ontworpen met strikte medische en technische specificaties om het juiste niveau van enkeldruk en graduatie van compressie te bieden.

De reden dat de compressie bij de enkel hoger is en naar het been (omhoog) toe afneemt, is om ervoor te zorgen dat het bloed beweegt in de richting van de minste weerstand, in plaats van te interfereren met de stroom van de slagaders. De slagaderen hebben namelijk de neiging om het bloed in de nabijgelegen aderen van het veneuze systeem weer wat terug naar beneden te duwen. Daarbij komt ook de zwaartekracht om de hoek kijken, die in enige mate van invloed is op de bloedcirculatie en tevens het lymfesysteem, wat dan weer vochtophoping veroorzaakt in de voeten, rondom de enkels en de onderbenen. Vocht heeft door zwaartekracht nou eenmaal de neiging naar beneden te zakken. De compressie helpt dus niet alleen het vaatstelsel, maar ook het lymfestelsel.

Stevige compressie rondom de enkel en aflopend richting de knie, betekent dat het bloed niet terugvloeit in de voet of de lateraal in de oppervlakkige aderen. De graduele compressie stimuleert het bloed juist in de goede richting te stromen, met de bloedstroom mee terug naar het hart. Door de druk die wordt uitgeoefend worden de vaten van het veneuze systeem in de voeten en benen wat samengeknepen voor een bijdrage aan een opwaartse druk. Het bloed, maar ook overtollig vocht en afvalstoffen, worden als het ware gedwongen omhoog gestuwd en krijgen hierbij hulp van een betere werking van de kuitspierpomp die wordt gestimuleerd door de compressie.

Mag iedereen compressiekousen dragen?

De sokken zijn over het algemeen veilig in gebruik en de weinige complicaties die wel kunnen optreden zijn door onjuist gebruik. Slecht passende sokken kunnen ongemak veroorzaken en als u arteriële problemen heeft, kunnen de sokken dat verergeren. Wanneer de sokken gedragen worden over kleding in plaats van direct op de huid, dan zullen de compressie eigenschappen geen effect hebben of zelfs circulatieproblemen veroorzaken. Om deze reden mogen sokken vanaf compressie klasse 3 ook niet zonder geneeskundige verklaring worden gedragen.

Sockwell sokken zijn voorzien van klasse 1 of klasse 2 compressie en mogen dus door iedereen gedragen worden. In Amerika, waar Sockwell vandaan komt, zijn de sokken goedgekeurd door de American Podiatric Medical Associatio Approval. Om goedkeuring te krijgen van de APMA wordt het product ter controle en beoordeling voorgelegd aan een groep APMA-podologen om te zorgen dat het product de gezondheid van de voeten bevordert.

Compressiesokken verbeteren de bloedcirculatie en zijn niet enkel bedoeld voor mensen met reeds bestaande circulatieproblemen. De sokken en kousen voorzien van compressie zijn ontworpen voor iedereen. Ze zijn ideaal bij lang staan en zitten en andere situaties waarbij je bloedcirculatie wel een handje geholpen kan worden. Wil je een optimale bloedsomloop stimuleren, minder vermoeide benen, vochtophoping in de voeten en benen voorkomen of gewoon een complimentjes ontvangen over hoe leuk en stijlvol je sokken zijn, dan ben je op zoek naar de compressiekousen van Sockwell! Ze zijn ook ideaal om veel voorkomende klachten te verminderen tijdens een zwangerschap of een lange vliegreis, waarmee ze tevens de kans op reizigerstrombose minimaliseren.