Sokken tegen zweetvoeten

Sokken tegen zweetvoeten

27 september, 2020

Zweetvoeten! Het woord alleen al heeft een vrij negatieve lading. Toch komt het veel voor. Zweetvoeten zijn voeten die snel ruiken en klammig worden door transpiratievocht. Het is de normaalste zaak van de wereld en het komt bij iedereen voor. Echter komt het bij sommigen voor dat er een grote hoeveelheid vocht wordt afgescheiden. Dit heet overmatige zweetproductie (Hyperhidrosis). Veel mensen schamen zich ervoor, met name door de onaangename geur die het teweeg kan brengen.

Gelukkig zijn er sokken tegen zweetvoeten, oftewel anti-zweet sokken. Ze helpen stinksokken en stinkende zweetvoeten voorkomen. Hoe? Dat leggen we in deze blog graag aan je uit.

 1. Wat zijn zweetvoeten eigenlijk?
 2. Oorzaken zweetvoeten
 3. Waarom gaan zweetvoeten stinken?
 4. Wat te doen tegen zweetvoeten?
 5. Welke sokken dragen bij zweetvoeten?
 6. Voordelen anti-zweet sokken van Sockwell
 7. Gevolgen van zweetvoeten
 8. Sokken tegen zweetvoeten in lage schoenen?
sokken tegen zweetvoeten

Wat zijn zweetvoeten eigenlijk?

Voordat we uitleggen waarom Sockwell tot de beste sokken tegen zweetvoeten behoren, is het handig om eerst in te gaan op het ontstaan van zweetvoeten en het nut van transpireren.

Hoewel het niet fijn is om last te hebben van zweten, ook wel transpireren genoemd, is het uiterst belangrijk om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Zonder transpireren zou de lichaamstemperatuur zo hoog oplopen, dat we het niet zouden overleven. Zweten heeft dus een heel belangrijke functie.

De handen en voeten hebben de meeste zweetklieren van het menselijk lichaam. Wist je dat dit er ca. 350 per vierkante centimeter zijn?

Zweten gebeurt via miljoenen hele kleine zweetklieren die onze huid rijk is. Ze vormen een soort natuurlijke airconditioning voor ons lichaam. Zo gauw het op een bepaalde plek te warm is, scheiden de zweetklieren transpiratievocht af en ontstaat verkoeling door verdamping ervan.

De handen en voeten hebben de meeste zweetklieren van het menselijk lichaam. Wist je dat dit er ca. 350 per vierkante centimeter zijn? Daarom zijn zweetvoeten ook zo’n bekend fenomeen. Maar waarom zijn zweethanden dan veel minder bekend als ze net zoveel zweetklieren hebben? Dit komt doordat onze handen altijd veel beter geventileerd worden.

Je komt er pas achter als je een tijdje plastic wegwerp handschoenen draagt. En ga maar eens na als je een keer heel zenuwachtig bent en gaat transpireren. Je krijgt van die klamme handen. Dit komt door de aanwezigheid van heel veel zweetklieren in de handen.

Oorzaken zweetvoeten

Overmatige zweetproductie kan worden veroorzaakt door stress of emotionele factoren, overmatig alcoholgebruik, een stofwisselingsstoornis, een slechte algehele conditie, puberteit en gebrekkige hygiëne. Kijken we puur naar de voeten, dan is een andere heel belangrijke oorzaak het dragen van verkeerde schoenen en/of sokken.

Zoals hierboven al kort uitgelegd werken de zweetklieren als een soort natuurlijke airconditioning, waarbij het lichaam wordt afgekoeld door verdamping van transpiratievocht. Als de voeten bijna luchtdicht verpakt worden, dan kan er geen vocht verdampen. Schoenen van kunststof en sokken van synthetische materialen absorberen nauwelijks tot geen vocht en laten geen lucht door. Hierdoor ontstaat de kans op overmatige zweetproductie van de voeten, oftewel zweetvoeten.

Waarom gaan zweetvoeten stinken?

Vers zweet is eigenlijk geurloos. De onaangename lucht wordt pas veroorzaakt door transpiratievocht wat niet snel kan verdampen. Warmte en vocht vormen een perfecte bron voor bacteriën. En bacteriën zetten in zweet voorhanden stoffen om in onder meer ureum, eiwit en melkzuur. Door deze bacteriële afvalstoffen ontstaat dus pas de typische zweetgeur. Zweet ruikt bovendien extra onaangenaam in de puberteit door veranderingen in de hormoonhuishouding. Daarom komen stinkende zweetvoeten vaker voor bij pubers.

Wat te doen tegen zweetvoeten?

 • Gun gedragen schoenen altijd minimaal 24 uur rust. Het opgenomen transpiratievocht heeft zo de tijd om weer te verdampen.
 • Draag altijd sokken, maar geef de voorkeur aan sokken van natuurlijke materialen. Deze nemen beter vocht op. Kies bij voorkeur voor wol of bamboe voor de beste vocht absorberende eigenschappen. Tevens drogen deze materialen snel weer op. We gaan er hieronder verder op in.
 • Trek elke dag schone sokken aan.
 • Draag je katoenen sokken, was ze altijd op 60 °C. Sokken van Sockwell was je het beste op maximaal 30°C. De merinowol in de sokken heeft al zelfreinigende eigenschappen en kan niet tegen hoge temperaturen. Beter tegen zweetvoeten en beter voor het milieu.
 • Was je voeten regelmatig, bij voorkeur elke dag. Was ze zorgvuldig met lauwwarm water en zeep, ook tussen de tenen en droog ze daarna ook weer zorgvuldig af.
 • Gun de voeten af en toe een voetbad. Je kunt hiervoor gebruik maken van speciale hulpmiddelen of azijn (1/4e deel), zwarte thee (2 zakjes per 1 liter) of lavendelolie.
 • Verzorg je voeten door ze naast een dagelijkse wasbeurt ook te (laten) ontdaan van overtollig eelt. Eelt, oftewel afgestoven huid, is een lievelingsplek voor bacteriën.

Welke sokken dragen bij zweetvoeten?

Naast een goede persoonlijke hygiëne en het dragen van goede, ademende schoenen, is het zeer belangrijk om te kiezen voor sokken waar je geen zweetvoeten in krijgt. Goede anti-zweet sokken zijn vervaardigd van natuurlijke materialen met zeer goede vocht absorberende eigenschappen.

Sockwell heeft daarom gekozen voor de combinatie van merinowol en bamboe. Deze unieke materialenmix voor sokken is antibacterieel en staat garant voor zeer goede vochtabsorptie en sneldrogende eigenschappen. Wist je dat bamboe in staat is tot wel zeven keer meer vocht op te nemen dan katoen? Daarbij droogt het zeer snel op vanwege de open vezelstructuur.

Wist je dat bamboe in staat is tot wel zeven keer meer vocht op te nemen dan katoen?

Hoewel katoenen sokken lekker koel dragen en goed ventileren, houden ze aanzienlijk minder goed vocht vast. De voeten en sokken zelf blijven hierdoor langdurig vochtig en gaan hierdoor uiteindelijk stinken.

Ook merinowol zorgt voor een goede vochtopname dankzij de holle vezels van de wol. Het functioneert zo als het ware als allemaal hele kleine rietjes die het vocht van de huid onttrekken en vervolgens tijdelijk opvangen. Door je eigen lichaamswarmte verdampt het vocht vervolgens weer op geheel natuurlijke wijze, veel sneller dan waar katoen en synthetische stoffen toe in staat zijn.

Sockwell sokken houden zo de voeten droog. Bovendien is de buitenlaag van de wolvezel voorzien van een hoge concentratie wolvet (lanoline) dat zorgt voor de antibacteriële eigenschappen. Bacteriële afvalstoffen die voor de zweetgeur zorgen hebben hierdoor nauwelijks de kans zich aan de sokken te hechten. Dit voorkomt dat Sockwell sokken gaan stinken. Bacteriën hebben gewoonweg geen kans om de specifieke zweetgeur te veroorzaken. Ideale anti-zweet sokken dus. Je kunt ze dus gerust vaker dan 1 keer dragen, zonder ze tussendoor te wassen. Een nacht uithangen om ze te laten luchten is voldoende.

Shop anti-zweet compressiekousen

Wist je trouwens dat door het materiaalgebruik van Sockwell de compressiekousen ook aangenaam zijn om te dragen in de zomer? In een andere blog leggen we je graag uit waarom compressiekousen dragen in de zomer juist voordelen kan hebben. Ze doen meer dan het alleen het voorkomen van zweetvoeten.

Voordelen anti-zweet sokken van Sockwell

✓ Mix van merinowol en bamboe
✓ Verkoelende werking
✓ Neemt tot 7 keer meer vocht op dan katoenen sokken
✓ Drogen zeer snel op
✓ Anti bacterieel (sokken blijven geurvrij)
✓ Zeer goede ademende eigenschappen
✓ Geen voelbare naden
✓ Meer dan alleen anti-zweet sokken
✓ Stijlvolle en modieuze kleuren en designs

sokken tegen zweetvoetenSockwell sokken zijn in staat zeer snel, veel vocht op te nemen en weer af te voeren door verdamping. Ze drogen daardoor zeer snel.

Gevolgen van zweetvoeten

Zweetvoeten gaan onaangenaam ruiken en zorgen ervoor dat de voeten vochtig worden. De huid wordt zacht en week. Hierdoor ontstaat vaak schimmel tussen de tenen en de kans op blaren wordt aanzienlijk vergroot. Daarbij is het regelmatig hebben van zweetvoeten en dragen van verkeerde sokken ook niet bevorderlijk voor de levensduur van de schoenen. Door het regelmatige vochtige klimaat in de schoenen wordt de voering flink op de proef gesteld. Door goede vocht absorberende sokken te dragen, verhoog je dus de levensduur van je schoenen aanzienlijk.

Sokken tegen zweetvoeten in lage schoenen?

Het is hoogzomer, de temperatuur stijgt tot zomerse of tropische waarden en je wilt graag lage instappers of je sneakers aan. Wat dan? Want als je snel last hebt van zweetvoeten, dan is het zeer aan te raden om sokken te dragen in je schoenen. Gelukkig heeft Sockwell ook hiervoor een oplossing met de collectie “Undercover” sneakersokken. Gemaakt van dezelfde materialen als de compressiekousen, maar dan onzichtbaar te dragen in lage schoenen.

Shop anti-zweet compressiekousen

Shop anti-zweet sneakersokken