Steunkousen zwangerschap

Steunkousen zwangerschap

07 februari, 2021

Hoera, je bent zwanger! Dit is natuurlijk fantastisch nieuws! Het is een periode waarin je, samen met je partner, uit zult kijken naar een verandering die je leven – in positieve zin – flink zal veranderen. Vol verwachting, maar met best een beetje spanning wordt er uitgekeken naar de echo’s en uiteindelijk de komst van de baby. Vol trots worden (de eerste) babyspullen aangeschaft en wordt de kinderkamer ingericht.

  1. Waarom steunkousen tijdens zwangerschap?
  2. Spataderen tijdens de zwangerschap
  3. Hoe kunnen steunkousen verlichting geven tijdens zwangerschap?
  4. Waarom compressiekousen van Sockwell?
  5. Wanneer steunkousen zwangerschap dragen?

Waarom steunkousen tijdens zwangerschap dragen?

Naast alle vreugde tijdens de zwangerschap, brengt deze periode ook enkele vervelende veranderingen met zich mee. Aanstaande moeders krijgen te maken met gewichtstoename, misselijkheid, pijn in de benen, benen en voeten die gaan opzwellen en aderen in de benen die fors kunnen vergroten/opzwellen.

Als gevolg van de zwangerschap moeten de benen van een vrouw in verwachting harder werken dan ooit. Dit komt met name door het enorm toegenomen bloedvolume en het extra gewicht van de alsmaar groeiende baby die van invloed is op de optimale bloedcirculatie. Daarbij zorgt een toename van oestrogeen als je zwanger bent ervoor dat je vaatwanden wat verslappen. Daarom krijgen veel vrouwen sneller last van spataderen als ze zwanger zijn. Om de kans hierop aanzienlijk te verkleinen wordt aangeraden om zwangerschapskousen te dragen. Deze kousen zijn voorzien van compressie om de kans op het krijgen van spataderen aanzienlijk te verkleinen.

Spataderen tijdens de zwangerschap

Doordat de wat kwetsbaardere aderen in de benen flink kunnen gaan opzwellen als gevolg van de toename van het bloedvolume, ontstaat er de kans op spataderen. Bij de een zullen dit enkel spinadertjes zijn, maar bij enkele aanstaande moeders kunnen er heftige spataderen optreden. Wanneer deze niet worden behandeld, dan bestaat er de kans dat ze alleen maar zullen verergeren.

Als je eenmaal spataderen hebt, kom je er niet zo maar weer vanaf. Het is een schade die is ontstaan aan de aderen in de benen en er is een aanzienlijke kans dat deze schade bij een volgende zwangerschap alleen maar verergert. Daarom is er belangrijk om de spataderen tijdens de zwangerschap zo veel mogelijk te onderdrukken door het dragen van sokken met compressie. Zit het krijgen van spataderen in de familie? Dan is het aan te raden om gelijk al van het begin af aan om zwangerschapskousen te dragen.

Hoe steunkousen verlichting geven tijdens zwangerschap

Het dragen van steunkousen tijdens de zwangerschap helpt de bloedcirculatie optimaal te houden en het lymfestelsel optimaal zijn werk te laten doen door snellere vochtafvoer vanuit de voeten en benen. Dit is te danken aan de graduele compressie in de kousen. Graduele compressie wil zeggen dat de compressie geleidelijk (in vier zones) afneemt vanaf de enkel tot net onder de knie. Door deze compressie wordt een opwaartse druk gestimuleerd, wat ervoor zorgt dat bloed en vocht gemakkelijker hun weg omhoog weten te vinden. In andere woorden; het voorkomt vochtophoping en bloed wat wat in de aderen van de benen blijft hangen. Hoe dit helpt om spataderen te voorkomen kun je lezen in onze blog over steunkousen spataderen. Verder worden hierdoor minder vermoeide of minder pijnlijke benen ervaren. Je voelt je fitter en ze je net even wat extra ondersteuning om het extra gewicht wat je bij je draagt op te vangen. Draag de steunkousen zwangerschap ook ‘s avonds op de bank voor meer uitgeruste benen. Vooral tijdens de laatste maanden kan dit als erg prettig worden ervaren.

Het is niet voor niets dat verloskundigen, huisartsen en gynaecologen adviseren om zwangerschapskousen te dragen, ook wel compressiekousen of steunkousen genoemd.

Waarom compressiekousen van Sockwell?

De compressiekousen van Sockwell zijn de ideale steunkousen tijdens een zwangerschap. Naast de voordelen van de compressie om onder andere spataderen te voorkomen en verlichting te beiden, zijn ze ook nog eens stijlvol uitgevoerd en vervaardigd van hoogwaardige, natuurlijke materialen. De modieuze en naadloze sokken van Sockwell bestaan uit een unieke materialen mix met de fijnste merinowol die niet gaat kriebelen en bamboe garens. Deze combinatie is antibacterieel, in staat snel veel vocht op te nemen en af te voeren en biedt een zeer aangenaam voetklimaat, verkoelend in de zomer en lekker warm in de winter. Dit allemaal zonder dat de sokken en voeten gaan stinken. Stretch nylon in de kousen zorgt ervoor dat ze een perfecte elastische pasvorm hebben die goed aansluit op de voeten, enkels en benen. Een speciaal ingebreide hak voorkomt dat de sok onder de voet gaat zakken, waar het apart ingebreide teengedeelte zorgt voor alle bewegingsvrijheid voor de tenen.

Wanneer steunkousen zwangerschap dragen?

Je kunt de steunkousen tijdens de zwangerschap het beste zo lang mogelijk gedurende de dag dragen. s Nachts is niet nodig, tenzij het je is aangeraden door een specialist. Begin al zo vroeg mogelijk met het dragen van de kousen. Heb je een erfelijke aanleg voor spataderen, dan raden wij aan ze al meteen vanaf het het moment dat je weet dat je in verwachting te dragen. Ga je op reis terwijl je zwanger bent? Vergeet de steunkousen dan zeker niet te dragen lang stil moet zitten in het vliegtuig of de auto. Je ervaart veel verlichting en verkleint de kans op reizigerstrombose aanzienlijk.

Shop compressiekousen zwangerschap