bamboe compressiekousen

Bamboe voor compressiekousen

19 juni, 2023

Bamboe wordt steeds populairder om toe te passen in de textielindustrie. Het materiaal heeft veel voordelen, ook voor compressiekousen. Lees er hier meer over.

Als je op zoek bent naar compressiekousen, dan wil je natuurlijk dat ze ook comfortabel zitten. Het draagcomfort wordt voor een groot deel bepaald door de materialen waarvan ze zijn gemaakt. Bamboe is zo'n materiaal dat zich de laatste jaren heeft bewezen een geweldig materiaal te zijn. Daarom gaan we in deze blog verder in op de voordelen van bamboe.

'Bamboe compressiekousen' bieden het beste van twee werelden. Ze zijn gemaakt van bamboe-rayon, een vezel met fantastische eigenschappen voor draagcomfort en je ervaart de voordelen van compressie in de kousen. Compressiekousen houden je benen langer vitaal door de druk die ze geven aan de onderbenen en voeten. Het voorkomt vochtophoping en stimuleert de bloedcirculatie. Wil je meer weten over de vele voordelen van compressie, lees dan eens onze andere blogs of de uitleg op de collectiepagina's van onze compressiekousen.

In deze blog gaan we verder in op de voordelen van bamboe-rayon in onze sokken.

  1. Bamboe - een duurzame grondstof
  2. Waar komt bamboe vandaan?
  3. Wat is bamboe rayon
  4. Wat zijn de voordelen van bamboe voor compressiekousen?
  5. Bamboe - een perfecte combinatie met merinowol

Bamboe - een duurzame grondstof

Er zijn meer dan duizend verschillende soorten bamboe, elk met hun specifieke groeiomstandigheden en behoeften. Het is de snelst groeiende plant op aarde met een groeisnelheid van maar liefst 5 tot 20 centimeter per dag! Er zijn zelfs bamboesoorten die onder ideale omstandigheden tot bijna een meter per dag kunnen groeien. Dankzij deze onvoorstelbare groeisnelheid groeit een jonge bamboeplant dan ook relatief snel uit tot een volwassen plant. Bij bomen duurt dit jaren en ook veel struiken hebben veel meer tijd nodig.

Bovendien is bamboe zeer effectief in het vasthouden van koolstofdioxide (CO2), een van de belangrijkste broeikasgassen, en produceert bamboe zo'n 35% meer zuurstof dan bomen van vergelijkbare grootte. Daarbij is het ook nog eens 100% biologisch afbreekbaar en is er voor het kweken van bamboe veel minder water en geen pesticiden of kunstmest nodig in vergelijking met de teelt van katoen.

Waar komt bamboe vandaan?

Sommige soorten bamboe zijn zeer veerkrachtig en kunnen groeien in uiteenlopende klimaten, van koele berggebieden tot hete, tropische regio's. Toch houden de meeste bamboesoorten van een warm en vochtig klimaat, dus het groeit voornamelijk in landen en gebieden met een tropisch en subtropisch klimaat zoals Latijns-Amerika (uitgezonderd Patagonië), het zuiden, oosten en zuidoosten van Azië en in Afrika, grofweg gezien tussen de Sahara en Zuid Afrika.

Voornamelijk Azië wordt geassocieerd met bamboe, waar het van oudsher groeit en wordt gebruikt. China is de grootste producent van bamboe ter wereld, zowel vanwege de omvang van het land als de diversiteit van het klimaat en de bodem, die een groot aantal bamboesoorten kunnen ondersteunen. In China, maar ook omringende landen, wordt bamboe al duizenden jaren gebruikt voor allerlei doeleinden, van bouwmateriaal tot voedselbron.

Wat is bamboe rayon?

De bamboesoort die wordt gebruikt voor de productie van bamboe rayon - het materiaal dat wordt gebruikt voor bamboe compressiekousen - kan variëren, maar over het algemeen worden soorten gebruikt die snel groeien en die gemakkelijk kunnen worden omgezet in vezels voor textielproductie. Meestal betreft het hier Moso-bamboe.

Bamboe rayon, ook wel bamboe viscose genoemd, is een type textielvezels dat wordt vervaardigd uit de pulp van een bamboeplant. Het proces om bamboe om te zetten in rayon is vrij complex en omvat verschillende stadia van behandelingen, waaronder een chemische bewerking. Hoewel bamboe aanzienlijk duurzamer is dan het gebruik van het veel populairdere katoen, is het helaas nog niet 100% milieuvriendelijk vanwege de complexiteit om van bamboe als grondstof een bruikbare garen te krijgen.

Het wordt milieubelastend wanneer deze chemicaliën in het milieu terechtkomen. Daarom is het als afnemer van bamboe rayon belangrijk om te kiezen voor fabrieken die verantwoord met deze chemicaliën omgaan. Dit betekent dat de medewerkers veilig kunnen werken en de chemicaliën nooit in het milieu terechtkomen.

Wat zijn de voordelen van bamboe voor compressiekousen?

Sockwell compressiekousen bestaan dus voor een deel uit bamboe rayon. Het percentage bamboe rayon varieert per model, maar ligt meestal rond de 30%. Bij de kernmerken op de product detail pagina van onze sokken zie je exact hoeveel het percentrage bamboe is. Naast compressie in de sokken profiteer je dus van de voordelen van bamboe, gecombineerd met de voordelen van andere materialen zoals merinowol. Hierover later meer.

  1. Milieuvriendelijker: zoals hierboven al beschreven is bamboe een duurzame grondstof die een stuk minder belastend is voor het milieu dan bijvoorbeeld katoen. Het is de snelst groeiende plant op aarde, waardoor er snel weer nieuwe aanwas is, zonder dat er kunstmatige bewatering, bestrijdingsmiddelen of meststoffen nodig zijn om te groeien. Het is hiermee minder milieubelastend dan veel andere materialen die vaak gebruikt worden in de kledingindustrie.
  2. Zacht & comfortabel: bamboegarens staan bekend om een uitzonderlijke zachtheid en blijven ook na herhaaldelijk wassen hun zachtheid behouden. Het heeft een luxe, zijdezachte textuur die zacht is voor de huid en dat maakt het comfortabel om de hele dag te dragen.
  3. Thermoregulerend vermogen: een ander voordeel van bamboe is zijn thermoregulerend vermogen. Bamboevezels hebben microscopische openingen, wat zorgt voor betere ventilatie en vochtafvoer. Hierdoor blijven je voeten droog en comfortabel, ongeacht temperatuur.
  4. Antibacterieel & hypoallergeen: bamboevezels hebben van nature antibacteriële eigenschappen, wat helpt bij het bestrijden van ongewenste geuren. Bovendien is bamboe hypoallergeen, waardoor het de perfecte keuze is voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.
  5. Duurzaam & sterk: ondanks zijn zachtheid, is bamboe verrassend duurzaam en slijtvast, wat betekent dat de compressiekousen langer meegaan.

De keuze voor compressiekousen met bamboe betekent niet alleen dat je kiest voor een duurzaam en milieuvriendelijker product, maar ook voor een product dat bijdraagt aan je algehele welzijn en comfort. Bekijk onze collectie compressiekousen en ervaar het draagcomfort zelf.

Bamboe - een perfecte combinatie met merinowol

Wie Sockwell kent, weet dat onze compressiekousen zijn gemaakt uit een unieke garenmix. Merinowol is er hier één van, het materiaal staat immers aan de basis van het ontstaan van Sockwell, door compressietechnologie samen te brengen met de geweldige eigenschappen van merinowol. In een andere blog lees je waarom merinowol zo'n geweldig materiaal is voor sokken, en dus ook onze compressiekousen.

Sockwell heeft de (compressie)sok van merinowol niet uitgevonden, maar we hebben hem zeker geperfectioneerd toen we in 2008 begonnen met het samen spinnen van de fijnste merinowol en bamboe rayon. Het toevoegen van bamboe rayon in onze unieke garenmix voegt glans, zachtheid, extra ademend vermogen en duurzaamheid toe aan de compressiekousen. Bovendien neemt bamboe rayon kleurstof prachtig op en houdt deze vast, waardoor het mogelijk is om een palet aan kleuren aan te bieden in onze collectie.

De combinatie van merinowol en bamboe is in onze ogen gewoonweg de perfecte combinatie. Gecombineerd met stretch nylon en spandex voor de compressietechnologie, perfecte pasvorm en nóg meer stevigheid, zijn we ervan overtuigd hiermee de beste compressiekousen op de markt de brengen. Of dit echt zo is, dat gaan we niet beweren, maar we zijn trots op de loyaliteit van onze klanten, het zeer lage retourpercentage en de vele positieve reviews.