Merino wollen sokken wassen

Merino wollen sokken wassen

04 november, 2022

Je hebt een paar merino wollen sokken of Sockwell compressiekousen aangeschaft, maar nu wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Aangezien Sockwell sokken een hoog aandeel merinowol bevatten, leggen we je hier graag uit hoe je merino wollen sokken en Sockwell compressiekousen het beste kunt wassen.

Meerdere keren dragen, zonder tussendoor wassen

Belangrijk om te weten alvorens je wollen sokken gaat wassen is dat natuurlijke wol van zichtzelf al zelfreinigend is en antibacteriële eigenschappen heeft. Je leest hier alles over in onze blog over waarom merinowol zo’n geweldig product is voor sokken.

De zelfreinigende werking van wol heeft als grote voordeel dat je wollen sokken gerust meerdere keren kunt dragen, zonder ze tussendoor te wassen. Tussendoor laten luchten is voldoende om de volgende keer weer frisse sokken aan te trekken. Je kunt ze prima drie dagen dragen, zonder ze in de wasmachine te stoppen. Dankzij de merinowol zullen Sockwell sokken na een dag dragen niet gaan stinken naar zweetvoeten. Het zijn hiermee ook super geschikte sokken tegen zweetvoeten.

Kun je merino wollen sokken wassen in de wasmachine?

In principe is het geen probleem om merino wollen sokken, zoals de producten van Sockwell, te wassen in de wasmachine. Het is echter wel belangrijk om onderstaande instructies in acht te nemen. Zo houd je de sokken zo lang mogelijk in topvorm.

1 - Binnenste buiten wassen

Alvorens ze in de wasmachine te stoppen keer de je de sokken binnenstebuiten.

2 – Gebruik een fijn wasprogramma

Kies voor een fijn wasprogramma met lauw tot koud water. Gebruik geen hoge temperatuur, maar was merinowol op maximaal 30 graden. Bij een heet wasprogramma kan de wol door de warmte gaan krimpen.

Het is in principe geen probleem om de sokken met andere was mee te draaien, maar kies dan voor was met een fijn programma en een lage temperatuur. Zo kunnen de merinowol sokken bijvoorbeeld prima met een programma voor spijkerbroeken worden mee gewassen, mits er geen wasverzachter wordt gebruikt.

3 – Kies voor een mild wasmiddel

Gebruik een mild wasmiddel, bij voorkeur een wolwasmiddel. Gebruik nooit bleek of liever ook geen wasverzachter. Bleek maakt de vezels van de wol kapot en wasverzachter veroorzaakt een laagje dat achterblijft op de vezels. Dit verminderd de werking van de natuurlijke vochtabsorptie en temperatuurregulering.

Ook zonder gebruik van wasverzachter blijven de sokken langdurig fris ruiken en comfortabel aanvoelen. Bij Sockwell maken we gebruik van de fijnste merinowol, dus de sokken voelen van nature al lekker zacht aan.

4 – Aan de lucht laten drogen

Zoals bij stap 2 al uitgelegd kan wol niet heel goed tegen warmte. Stop Sockwell sokken daarom niet in de droger, maar laat ze aan de lucht drogen. Beter voor de sokken en beter voor het milieu.

5 - Berg ze netjes op in de sokkenlade

Door je sokken netjes op te bergen in bijvoorbeeld een sokkenlade, vind je 's ochtends snel de perfecte sok die matcht met je outfit voor die dag. Bovendien zorgen goed georganiseerde sokken voor meer rust.

Voor het gemak

Zijn bovenstaande stappen toch te lastig, dan kun je de sokken laten meedraaien met een reguliere was op een warmer wasprogramma en drogen in de wasdroger. Dit zal wel van invloed zijn op de levensduur van je merino wollen sokken.

Langdurig genieten van geurvrije sokken

Als je jouw merino wollen sokken op de juiste manier wast, dan kun je langdurig genieten van het geweldige draagcomfort die ze bieden. Niet na elke keer dragen in de wasmachine, wassen op een lage temperatuur, geen wasverzachter of bleek gebruiken en aan de lucht laten drogen, en je sokken blijven voor lange tijd in goede conditie. Met dank aan een klein percentage spandex in de sokken zullen ze altijd hun oorspronkelijke vorm weer aannemen.