Merinowol vs. Katoen: Wat is Beter voor performance sokken?

Merinowol vs. Katoen: Wat is Beter voor performance sokken?

19 januari, 2024

Bij het kiezen van performance sokken, hoe bepaal je of wol of katoen een betere keuze is? Laten we eens kijken naar de verschillen tussen deze twee natuurlijke vezels en of het dragen van wollen sokken of katoenen sokken comfortabeler en duurzamer zal zijn.

Waar moeten goede performance sokken aan voldoen?

Performance sokken, ook wel bekend als sportsokken, moeten goed passen met een nauwsluitende pasvorm rondom de voeten, enkels en benen. Dit biedt niet alleen comfort, maar ook:

  • meer bewegingsvrijheid wanneer je actief bent;
  • minimale ophoping en wrijving om blaren te voorkomen;
  • een verbeterde bloedcirculatie in sokken met graduele compressie.


Het materiaal dat gebruikt wordt voor performance sokken moet idealiter wat demping bieden. Het moet ook efficiënt vocht beheren, wat helpt om geurtjes, vochtigheid en gladheid te minimaliseren die een gevaar kunnen worden tijdens het sporten.

Merinowol vs. katoenen sokken

Met bovenstaande in gedachten, zijn merinowollen sokken of katoenen sokken een betere keuze? Beide zijn natuurlijke vezels, met katoenvezels afkomstig van plantaardige bronnen en verschillende soorten wol van dierlijke bronnen zoals merinoschapen. Hieronder leggen we graag uit hoe katoen- vs. wollen sokken zich verhouden.

Vocht- en temperatuurregeling

Je bent misschien gewend om op een warme zomerdag eerder voor katoenen kleding te kiezen in plaats van wollen kleding. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat katoenen sokken comfortabeler zullen zijn in je schoenen. Katoen absorbeert eigenlijk vocht en houdt dit vast. Dit kan een klam, vochtig gevoel creëren wanneer het opgesloten zit in je schoenen.

Wol, daarentegen, staat bekend om zijn zweet beheersende eigenschappen. Het kan maar liefst 30% van zijn gewicht aan vocht opnemen voordat het vochtig begint aan te voelen. Bovendien kan het vocht makkelijker verdampen door je eigen lichaamstemperatuur. Daarom heeft wol de voorkeur.

Geurbeheersing

Afgezien van zijn superieure ademend vermogen, is wol ook de winnaar als het gaat om het op afstand houden van nare luchtjes. "Op microscopisch niveau overlappen wollen vezels elkaar als dakpannen. Dit houdt vuil en vocht aan het oppervlak, waardoor wol gemakkelijk te reinigen en geurbestendig is”, aldus de American Wool Council. Bacteriën kunnen zich moeilijk hechten, door het hoge gehalte van natuurlijke wolvet (lanoline). Dit voorkomt bacteriegroei dat normaliter juist de veroorzaker is van zweetluchtjes. Katoen heeft deze eigenschap niet, waardoor katoenen sokken veel eerder gaan stinken.

Slijtvastheid

Wol is een zeer duurzaam materiaal met een hoge treksterkte en een lagere kans op breken. De American Wool Council stelt dat wollen vezels 20.000 keer kunnen buigen voordat ze daadwerkelijk breken. Dat betekent dat je de vrijheid hebt om herhaaldelijk te bewegen in een wollen kledingstuk of paar performance sokken, voordat ze tekenen van slijtage vertonen.

Hoe vergelijkt het dragen van katoen zich? Onderzoek heeft aangetoond dat het bereik van breekverlenging van katoen (d.w.z., hoeveel het kan rekken voordat het breekt) aanzienlijk lager is dan dat van wollen vezels. Met andere woorden, katoen is minder duurzaam dan wol en gaat mogelijk niet zo lang mee.

Conclusie

Het juiste materiaal en ontwerp kunnen belangrijke voordelen bieden. Merinowol is de beste keuze voor performance sokken. Hoewel het wat duurder is dan katoen, hebben we bij Sockwell vanwege de geweldige eigenschappen gekozen voor het gebruik van merinowol. Hiermee ben je verzekerd van optimaal draagcomfort en een duurzame keuze.

Bestel vandaag nog merinowollen sportsokken

Of je nu op zoek bent naar hardloopsokken, wandelsokken of andere performance sokken voor een actieve levensstijl, je weet dat ze een belangrijke taak hebben te vervullen. Daarbij zien ze er ook nog stijlvol uit. Bekijk onze collectie en bestel je performance-sokken bij Sockwell. Ervaar ze zelf!

Shop compressie sportsokken