Wat zijn goede skisokken?

Wat zijn goede skisokken?

23 november, 2021

In deze blog leggen we graag uit wat het nut is van goede skisokken aanschaffen. We hebben het dan over compressie skisokken, die zijn vervaardigd van hoogwaardige, natuurlijke materialen. Het dragen van de juiste sokken zorgt niet alleen voor het warm houden van de voeten tijdens het skiën of snowboarden, maar ze zijn ook heel functioneel. Ze reduceren veel voorkomende irritaties die veel wintersporters ervaren tijdens de wintersport. Door deze klachten weg te nemen, ben je in staat betere prestaties te leveren en geniet je meer van je dag op de piste.

Meer dan zomaar een sok

Ga je voor het eerst op wintersport? Of ben je van plan nieuwe skikleding aan te schaffen? Vaak wordt er dan als eerste gedacht aan de skibroek, ski jas en voor wie ze liever niet wil huren, de skischoenen. Ook bij accessoires als de skibril wordt over het algemeen veel tijd en aandacht besteed aan de aanschaf ervan. Als laatste wordt een keer gedacht aan skisokken. Met name de beginnend wintersporter denkt bij de aanschaf van skisokken alleen maar aan warme voeten en dat de skischoenen niet gaan knellen bij het scheenbeen. Ten onrechte wordt dan vaak gedacht dat hoe dikker de sok, des te warmer deze is voor de voeten. Maar een dikke katoenen sok zal minder warm zijn dan een dunnere sok van wol.

Bij de aanschaf van de beste skisokken komt dus meer kijken dan alleen warmte en de hoogte van de sok.

Beste skisokken voor de wintersport

Je kunt ervoor kiezen om gewone sokken te dragen tijdens de wintersport of een dagje skiën/snowboarden. Als je met deze gedachten rondloopt, dan zul je hoogstwaarschijnlijk binnenkort voor het eerst op de piste staan. Wie ooit een keer heeft geskied of gesnowboard op normale sokken, zal beamen dat dit - achteraf gezien - toch niet zo’n goed idee bleek te zijn.

Skisokken behoren voldoende hoog te zijn (tot aan de knie) en zijn niet dik, maar wel met anatomische verdikkingen op de juiste plek, zoals bij het scheenbeen en rondom de hiel, om drukpunten te voorkomen en goede ondersteuning te behouden in de schoen. Ook moet de sok goed aansluiten om de voet, enkel en het been. Dikke sokken veroorzaken teveel ruimte en hierdoor verlies je goed contact met je skischoen, wat funest is voor je skitechniek. Ook een sok die continu afzakt zit je niet op te wachten. De plooien die dan ontstaan veroorzaken weer extra drukpunten en bovendien zit het gewoon niet prettig.

De materialen waarvan goede exemplaren zijn gemaakt, zorgen voor het warm houden van de voeten en bieden een goede vochtabsorptie om zweet snel op te nemen en op natuurlijke wijze weer te laten verdampen. Zweetvoeten zorgen er immers weer voor dat ze sneller weer afkoelen, en dat wil je niet in de sneeuw.

Wil je echt het optimale uit je skisokken halen tijdens de wintersport, kies dan voor skisokken met compressie. Deze zitten lekker strak en optimaliseren de bloedsomloop en afvoer van overtollig vocht en afvalstoffen uit de benen. Je benen blijven hierdoor langer vitaal, de beenspieren raken minder snel verzuurd en je ervaart minder snel het gevoel van vermoeidheid. Tot slot draagt een goede doorbloeding bij aan het warm houden van de voeten.

Kortom; een paar goede skisokken voorkomt pijnlijke voeten, drukpunten, kramp en koude tenen. Het zorgt tevens voor optimale feeling met de skischoen, om zo de bewegingen beter aan te voelen voor betere prestaties en nog meer plezier op de piste, en natuurlijk tijdens de après-ski.

Sockwell compressie skisokken

Goed voorbereid op wintersport met de skisokken van Sockwell

Bij Sockwell hebben we een ruim assortiment skisokken die voldoen aan alle eigenschappen van goede skisokken, inclusief compressie en bieden een goede prijs-/kwaliteitverhouding. Door het dragen van Sockwell skisokken ervaar je meer comfort, houd je het skiën langer vol en ze dragen bij aan een betere skitechniek, zelfs als gevorderd skiër. En last but not least; je voeten en tenen blijven lekker op temperatuur, droog en geurvrij. Hoe we dat allemaal mogelijk maken? Dat leggen we je hier graag uit.

Compressie skisokken

Alle compressie skisokken van Sockwell zijn voorzien van een lichte klasse 1 compressie, gradueel verdeeld over vier zones. Dit wil zeggen dat de druk vanaf de enkels trapsgewijs afneemt tot onder de knie. Dit voorkomt vochtophoping en zorgt voor een optimale bloedcirculatie. De beenspieren worden sneller voorzien van nieuw, zuurstofrijk bloed. Ze blijven hierdoor langer vitaal en raken minder snel vermoeid. Dit gaat kramp in de kuiten tegen en je zult minder snel last krijgen van spierpijn.

En sta je lang te wachten op de skilift? De compressie in de skisokken helpt je voeten en zelfs tenen warm houden doordat de bloedcirculatie optimaal blijft functioneren.

Dunne skisokken met anatomische verdikkingen

Zoals hierboven al uitgelegd zijn te dikke skisokken funest voor je ski- of snowboard techniek. Deze zorgen ervoor dat er teveel ruimte en speling ontstaat tussen je voet en het onderbeen, en de skischoen. Voor een optimale techniek zijn goed passende, dunne skisokken daarom ook van groot belang.

Sockwell skisokken zijn dun gebreid voor optimaal contact met je skischoen en hiermee directe overbrengingen van je bewegingen. Een beschermend scheenkussen vermindert de druk op het scheenbeen. Hierdoor heb je minder, of zelfs helemaal geen last meer van pijnlijke en branderige schenen. Ook verzacht de verdikking de pijn bij een val, waarbij de bovenrand van de skischoen soms vervelend tegen het scheenbeen kan drukken.

Bij de voetzool en rondom de hiel zijn ze wat dikker gebreid om goede ondersteuning en stabiliteit te creëren in de schoen. Door speciale flex- en ademzones blijft een optimale bewegingsvrijheid behouden. Het apart ingebreide teencompartiment is volledig naadloos en niet voorzien van compressie, zodat de tenen alle bewegingsvrijheid behouden.

Unieke materialenmix met merinowol én alpacawol

De samenstelling van skisokken maakt of breekt het comfort die ze bieden. Goedkope skisokken zijn vaak vervaardigd van bijvoorbeeld slecht ademende, synthetische materialen of katoen. Katoen lijkt in eerste instantie niks mis mee, maar het materiaal is niet geschikt voor skisokken. Het houdt lang vocht vast en daardoor koelen je voeten snel af en neemt de kans op blaren sterkt toe. Kwalitatief goede skisokken houden de voeten niet alleen warm, ze drogen dus ook heel snel, voelen veel prettiger aan en gaan niet stinken.

De skisokken van Sockwell bestaan uit zowel merinowol als alpacawol. Een antibacteriële combinatie met zeer goede temperatuur regulerende én vocht absorberende eigenschappen. De wolvezel is in staat lichaamswarmte goed vast te houden, zonder dat je voeten onaangenaam warm en klam gaan aanvoelen. En het houdt de voeten niet alleen lekker warm, maar ze blijven ook droog en voorkomen blaren. De sokken zelf drogen ook zeer snel op en omdat wol van nature zelfreinigend is, kun je de sokken gerust 2 tot 3 dagen dragen, zonder dat ze onaangenaam gaan ruiken. ’s Nachts even luchten en de volgende dag zijn ze weer gereed voor een nieuwe dag op de piste. Voor een week op wintersport vakantie investeer je dus beter in twee of drie paar van de beste skisokken dan voor elke dag een paar goedkope skisokken.

De stretch nylon in de sokken zorgt ervoor dat ze elastisch en duurzaam zijn. Spandex zorgt voor extra stevigheid en zorgt ervoor dat de sokken hun oorspronkelijke vorm behouden.

Skisokken dames en heren

Bij Sockwell hebben we een ruim assortiment skisokken dames en heren, verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs. De skisokken dames zijn verkrijgbaar in de maten S/M (35-38) en M/L (39-43) en de skisokken heren in de maten M/L (39-43) en L/XL (44-47).

Skisokken dames