Veneuze insufficiëntie komt veel voor en is verminderde werking van de aderen die vooral in de benen voorkomt. In deze blog leggen we je graag uit wat veneuze insufficiëntie is, wat de symptomen zijn, wat eventuele oorzaken kunnen zijn en hoe je veneuze insufficiëntie benen kunt behandelen.
- Hoe werkt het veneuze stelsel?
- Wat is veneuze insufficiëntie?
- Wat is het verschil tussen chronische veneuze insufficiëntie (CVI) en veneuze insufficiëntie?
- Veneuze insufficiëntie symptomen
- Wat zijn de oorzaken van veneuze insufficiëntie?
- Behandeling van veneuze insufficiëntie benen
- Hoe kunnen compressiekousen helpen?
Hoe werkt het veneuze stelsel?
Om veneuze insufficiëntie beter te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe ons veneuze stelsel werkt. Het is een onderdeel van de bloedsomloop dat verantwoordelijk is voor het terugvoeren van gebruikt bloed terug naar het hart, nadat het zuurstof en voedingsstoffen heeft afgeleverd aan de lichaamscellen.
Nadat bloed zuurstof in de lichaamsweefsels heeft afgegeven en koolstofdioxide en andere afvalstoffen heeft opgenomen, verzamelt dit zuurstofarme bloed zich in de aderen. De aderen werken samen om dit bloed terug naar het hart te vervoeren. In tegenstelling tot slagaders hebben aderen dunne wandel en bevatten ze kleppen die ervoor zorgen dat bloed alleen richting het hart kan stromen en niet terugvalt. Deze kleppen zijn cruciaal, vooral in de benen, waar bloed tegen de zwaartekracht in moet stromen om terug naar het hart te keren. Telkens wanneer spieren in de benen samentrekken, duwen ze tegen de aderen en helpen zo het bloed omhoog te stromen. Tijdens het ontspannen van de spieren sluiten de kleppen om te voorkomen dat het bloed terugzakt. Eenmaal in de grotere aderen in de buik en de borst wordt het bloed efficiënt terug naar het hart gepompt, waar het in de rechterboezem binnenkomt en vervolgens naar de rechterkamer stroomt, vanwaar het naar de longen wordt gepompt om opnieuw te worden voorzien van zuurstof. Vervolgens wordt zuurstofrijk bloed weer opnieuw door het hele lichaam gepompt.
Wat is veneuze insufficiëntie?
Veneuze insufficiëntie is een medische aandoening waarbij de aderen in de benen moeite hebben met het effectief terugvoeren van bloed naar het hart. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door beschadigde of zwakke kleppen in de aderen die het terugstromen van bloed niet goed kunnen voorkomen. Door deze disfunctie kan het bloed zich ophopen in de benen, wat leidt tot verschillende ongemakken en gezondheidsproblemen.
Wat is het verschil tussen chronische veneuze insufficiëntie (CVI) en veneuze insufficiëntie?
Veneuze insufficiëntie en chronische veneuze insufficiëntie zijn nauw verwant, maar er is een subtiel verschil in termen van de duur en de ernst van de aandoening.
Veneuze insufficiëntie verwijst over het algemeen naar de toestand waarbij de aderen moeite hebben om bloed efficiënt terug naar het hart te voeren. Dit kan tijdelijk of sporadisch zijn, afhankelijk van de specifieke oorzaken en omstandigheden, zoals zwangerschap of langdurig staan.
Chronische veneuze insufficiëntie (CVI) daarentegen is een meer permanente en ernstige vorm van deze aandoening. Het wordt gekenmerkt door langdurige en aanhoudende problemen met de bloedcirculatie in de benen, wat vaak resulteert in blijvende symptomen zoals zwelling, pijn en verkleuring van de huid. CVI komt vooral voor door een langdurige beschadiging van de aderkleppen of door verstoorde bloedstroom die niet effectief wordt behandeld.
Veneuze insufficiëntie symptomen
De symptomen van veneuze insufficiëntie kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van de aandoening. Veelvoorkomende symptomen zijn zware en vermoeide benen (vooral na lang staan of zitten), zwelling in benen en enkels, pijn of krampen in de benen, jeuk en tintelingen, verkleuring van de huid (vooral rond de enkels) en het ontstaan van spataderen.
Wat zijn de oorzaken van veneuze insufficiëntie?
Veneuze insufficiëntie kan verschillende oorzaken hebben en vaak is er sprake van een combinatie van oorzaken. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:
- Langdurige druk op de aderen: Dit kan worden veroorzaakt door overgewicht, zwangerschap, of langdurig staan of zitten, wat de druk in de aderen van de onderbenen verhoogt.
- Erfelijkheid: Sommige mensen zijn genetisch meer vatbaar voor veneuze insufficiëntie omdat ze zwakkere aderen of kleppen kunnen erven.
- Leeftijd: Naarmate mensen ouder worden, verliezen de aderen en hun kleppen soms aan elasticiteit, wat het risico op insufficiëntie verhoogt.
- Geslacht: Vrouwen hebben een hoger risico op veneuze insufficiëntie, mogelijk vanwege hormonale verschillen die de aderwanden kunnen beïnvloeden, vooral tijdens zwangerschap en menopauze.
- Levensstijlfactoren: Roken en een zittende levensstijl kunnen het risico op veneuze insufficiëntie verhogen vanwege hun negatieve effect op de bloedcirculatie en adergezondheid.
- Geschiedenis van trombose: Mensen die een diepe veneuze trombose (DVT) hebben gehad, waarbij bloedstolsels in de aderen van de benen vormen, kunnen beschadigde kleppen hebben, wat het risico op veneuze insufficiëntie verhoogt.
Behandeling van veneuze insufficiëntie benen
De behandeling van veneuze insufficiëntie richt zich op het verminderen van de symptomen en het voorkomen van verdere complicaties.
- Wanneer je last hebt van veneuze insufficiëntie is het belangrijk om een gezonde leefstijl aan te houden door regelmatig te bewegen (fietsen of lopen), op je gewicht te letten en langdurig zitten en staan te vermijden. Ook roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding.
- Door het dragen van compressiekousen wordt de bloedcirculatie verbetert. Door de druk die ze uitoefenen op de benen, kunnen de kleppen in de aderen beter sluiten en wordt oedeem verminderd.
- In sommige gevallen kunnen chirurgische ingrepen noodzakelijk zijn om beschadigde aderen te repareren of te verwijderen.
Hoe kunnen compressiekousen helpen?
Compressiekousen zijn een van de meest effectieve behandelingen voor symptomen van veneuze insufficiëntie. Ze werken door druk uit te oefenen op de benen, wat helpt bij het bevorderen van de bloedstroom richting het hart en het verminderen van het bloed dat zich in de onderbenen verzamelt (oedeem).
Bij Sockwell zijn compressiekousen verkrijgbaar in twee drukklassen; Klasse 1 met een lichte mate van druk á 15-20 mmHg en Klasse 2 met een stevigere mate van druk á 20-30 mmHg. Het is belangrijk om te overleggen met een specialist of arts om te bepalen wat voor jou de beste compressiekous is. Het kan ook zijn dat je steunkousen aangemeten krijgt.
Zijn in jouw situatie klasse 1 of klasse 2 compressiekousen voldoende en heb je het advies gekregen zelf op zoek te gaan naar compressiekousen of steunkousen, dan heb je bij Sockwell ruime keuze aan modieuze kleuren, prints en pasvormen.