Wat te doen tegen wintertenen

Het is koud en/of guur, je bent een tijd in de buitenlucht geweest en op gegeven moment beginnen je tenen te tintelen, jeuken of ontstaat er zo'n branderig gevoel. Ze beginnen wat rood of paars/blauw te verkleuren of gaan zelfs pijn te doen. Waarschijnlijk heb je last van wintertenen.

Wintertenen, ook wel wintervoeten of perniones genoemd, kunnen over het algemeen geen kwaad en verdwijnen vanzelf weer. Echter voelt het niet prettig, daarom ben je waarschijnlijk op zoek naar oplossingen om wintertenen te voorkomen. Hoewel er (nog) geen wintertenen behandeling bestaat, zijn er wel een paar tips die helpen om de kans op wintertenen te verkleinen. Eén tip kunnen we alvast geven: compressiekousen! Maar lees gerust verder om meer te weten te komen over de oorzaak en symptomen van wintertenen en andere tips om wintertenen tegen te gaan.

  1. Wat is de oorzaak van wintertenen?
  2. Wat zijn de symptomen van wintertenen?
  3. Zijn koude tenen of bevriezing hetzelfde als wintertenen?
  4. Wat kun je doen tegen wintertenen?
  5. Compressiekousen tegen wintertenen

Wat is de oorzaak van wintertenen?

Niet iedereen heeft last van wintertenen en bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Bovendien heeft de ene persoon er vaker last van dan de ander. Een exacte oorzaak is ook nog steeds niet helemaal duidelijk, maar een erfelijke aanleg kan een rol spelen.

Wintertenen ontstaan bij een constante blootstelling aan lage temperaturen, vaak in combinatie met een hoge luchtvochtigheid en wind. Door de kou gaan de bloedvaten wat vernauwen. Het is een natuurlijke reactie van het menselijk lichaam om zo weinig mogelijk lichaamswarmte te laten ontsnappen. De bloedsomloop vertraagt en er ontstaat wat stuwing. Als tegenreactie gaan de haarvaten in de huid juist verwijden, waardoor de huid wat gaat verkleuren, zwellen en vervolgens kan gaan ontsteken.

Door de vernauwing van de vaten gebeurt dit het eerst in de uiterste ledematen. Met kou moet het hart extra zijn best doen om het bloed rond te pompen. De tenen alsmede de vingers zijn dan de verste uiteinden. Daarom komen de symptomen van wintertenen (of winterhanden) het vaakst voor bij de tenen en vingers.

Doordat het kan gaan jeuken ga je misschien krabben of er veel aanzitten. Omdat de huid bij wintertenen extra kwetsbaar is, ontstaan hierdoor sneller wondjes of blaren. Deze kunnen ook makkelijk ontstaan door wrijving met (te krappe) schoenen en naden of andere oneffenheden in de sok.

Wat zijn de symptomen van wintertenen

Wintertenen ontstaan door langdurige blootstelling aan kou, hoewel sommige personen er al sneller last van kunnen krijgen. Je krijgt dan last van een of meerdere symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel, tintelingen of zelfs pijn aan de tenen. De huid gaat vaak rood/paars/blauw verkleuren en de tenen gaan opzwellen. Dezelfde symptomen kunnen ook voorkomen aan onder andere de oren, neus of vingers. Bij een hevige vorm van wintertenen kan er blaarvorming ontstaan of wondjes die vaak weer worden veroorzaakt door wrijving of krabben.

De symptomen treden op na een aantal uur tot zelfs enkele dagen en verdwijnen vanzelf weer binnen enkele weken. Ze ontstaan alleen bij koude temperaturen, vaak rondom het vriespunt of lager. In zomer zou je geen klachten van wintertenen mogen krijgen. Ontstaan vergelijkbare klachten wel bij warm weer, of blijven de klachten dan aanhouden, dan is het advies om contact op te nemen met je huisarts. Ook bij twijfel raden wij aan om contact op te nemen met de huisarts.

Zijn koude tenen of bevriezing hetzelfde als wintertenen?

Nee, wintertenen zijn niet hetzelfde als enkel koude tenen. Dit is heel wat anders, maar wel logisch dat je ze met elkaar verward. Ook bij koude tenen vernauwen de bloedvaten, maar zo gauw je weer in de warmte bent, dan gaan ze weer normaal functioneren. Het bloed stroom weer normaal door en je tenen worden na een tijdje weer warm. Na een uur verneem je er niks meer van.

Bij wintertenen blijven de vaten vernauwd en ontstaat er lokaal zuurstoftekort. Het is een abnormale reactie van de vaten. Een reactie hierop is dat de haarvaatjes aan het oppervlak de blokkade van bloed gaan compenseren door wijd open te gaan staan.

Bij bevriezing zijn de tenen langdurig blootgesteld aan extreme kou, waardoor schade is ontstaan aan de huid of onderliggend weefsel. Wintertenen hoeven daarentegen niet perse te zijn blootgesteld aan extreme kou.

Wat te doen tegen wintertenen

Wat kun je doen tegen wintertenen?

Wintertenen zijn misschien niet altijd te voorkomen, maar je kunt er zeker voor zorgen om de kans erop te verminderen. Om je hierbij te helpen delen we graag een aantal tips met je.

  1. Bescherm jezelf tegen de kou

    Door je goed te beschermen tegen de kou, help je je lichaam een handje om warm te blijven. Een warme jas is dus niet voldoende. Bescherm ook juist delen van je lichaam die extra gevoelig zijn voor blootstelling aan kou, vocht en wind. Denk aan je oren, handen en voeten door het dragen van een muts, handschoenen en warme sokken en schoenen. Is het echt koud, draag dan extra lagen of thermokleding en vergeet je sjaal niet.

  2. Draag geen strak zittende kleding en schoenen

    Je bent extra gevoelig voor kou met strak zittende kleding of te kleine schoenen. Draag daarom ruime, goed isolerende kleding en schoenen. Je lichaamswarmte wordt zo beter vastgehouden en wind krijgt minder kans om voor afkoeling te zorgen. Voorkom ook dat kleding knelt, want dit kan de bloedtoevoer in de weg zitten

  3. Draag warme en minstens waterafstotende schoenen

    Om wintertenen te voorkomen moet je de voeten goed beschermen tegen kou. Kies daarom voor goed zittende schoenen die warm zijn en geen water doorlaten. Vocht is namelijk funest bij kou, helemaal in combinatie met wind. Voeten die nat zijn koelen immers veel sneller af. Het is niet alleen belangrijk om winterschoenen te dragen die op zijn minst waterafstotend zijn, maar vermijd ook schoenen van synthetische materialen die je voeten sneller laten zweten. De voering moet makkelijk vocht kunnen absorberen en afvoeren.

  4. Draag warme sokken met compressie

    Compressiekousen helpen de bloedcirculatie naar je voeten optimaal te houden. Ze oefenen druk uit op de onderbenen. Dit activeert de pompfunctie van de kuitspieren. Tevens heeft de graduele druk in compressiekousen een positief effect op de aderen om een handje te helpen het bloed omhoog te stuwen, terug naar het hart. Graduele druk wil zeggen dat de compressie rondom de voet het sterkst is en geleidelijk afneemt tot onder de knie.

  5. Stop met roken

    Stoppen met roken is niet alleen beter voor je gezondheid, het zorgt ook voor een betere doorbloeding van je huid. Roken zorgt er namelijk voor dat er minder bloed in de haarvaatjes van de huid terechtkomt.

  6. Zorg voor een warme werk- en leefomgeving

    Voor het krijgen van wintertenen hoeft het niet perse te vriezen. Je kunt de klachten al krijgen bij temperaturen onder de 10 tot 15 graden. Als je langdurig in een koudere omgeving stil zit, dan kan dit al leiden tot wintertenen. Zorg ervoor dat de kamer warm is en draag eventueel pantoffels of compressiekousen.

  7. Gebruik van bètablokkers

    Heb je veel klachten en gebruik je bètablokkers? Bespreek met je behandelend arts of je de medicatie kunt minderen of er (tijdelijk) mee kunt stoppen.

  8. Voorkom dat de huid kapot gaat

    Heb je al symptomen van wintertenen, voorkom dan dat je gaat krabben en dat er wrijving met de huid ontstaat. De huid is op dit moment heel kwetsbaar en gevoelig voor het krijgen van wondjes.

Shop compressiekousen

Sockwell compressiekousen tegen wintertenen

Zoals hierboven al benoemd, reduceren compressiekousen de klachten van wintertenen. Compressie helpt de bloedcirculatie optimaal houden, met als gevolg een betere bloedtoevoer tot in de tenen. Sockwell compressiekousen hebben nog een bijkomend voordeel dat ze zijn gemaakt van een temperatuur regulerende materialenmix.

De combinatie van de fijnste merinowol en bamboe houdt je voeten droog en aangenaam op temperatuur. Zonder dat het meteen dikke sokken zijn, houden ze je voeten warm. Dikke sokken kunnen namelijk weer zorgen voor knellingen of te strak zittende schoenen. Met wol is veel minder volume nodig met dezelfde warmte isolatie dan bijvoorbeeld katoen. Bovendien droogt wol tot wel zeven keer sneller op dan katoen.

In combinatie met bamboe zorgen de sokken voor het drooghouden van je voeten. Juist transpiratievocht laat voeten sneller afkoelen, omdat het werkt als natuurlijke airconditioning van het menselijk lichaam. Daarom kun je beter ook geen sokken dragen van enkel synthetische materialen.

Voor nog betere thermische materialenmix kun je kiezen voor Sockwell wandelsokken met compressie. Deze zijn gemaakt met zowel merino- als alpacawol. Alpacawol is nog eens 30% warmer dan hetzelfde gewicht aan merinowol.

Om de kans op wintertenen te verkleinen, werken Sockwell sokken met compressie het beste in combinatie met de hierboven genoemde tips.

Bron: Thuisarts

Je winkelwagen

Sale

Product title

Product description

Color name Kleur:

Size Maat:

€29,95

Verwijderen

Subtotaal

Gratis verzending
Afrekenen