FAQ - hardlopen- collectiepagina

Wat doen compressiekousen bij hardlopen?

Hardloop sokken compressie mogen niet ontbreken aan je hardloop outfit, of je nu al een tijdje aan het hardlopen bent of gaat beginnen met hardlopen. Goede sokken voor hardlopen zijn voorzien van compressie. Ze zorgen voor een optimale bloedcirculatie en hiermee zuurstoftoevoer naar de beenspieren. Tevens zorgt het ervoor dat overtollig vocht en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Je benen blijven hierdoor langer vitaal, je voelt je langer energiek en je houdt je hardlooptraining dus langer vol. Bovendien verkleint het de kans op kramp en veel voorkomende hardloopblessures zoals shin splints.

compressiekousen hardlopen

Hoe lang draag je compressiekousen hardlopen?

Compressiekousen met klasse 1 of klasse 2 compressie kun je zonder problemen de hele dag door dragen, van opstaan tot naar bed gaan. Heb je de compressiekousen aangeschaft voor hardlopen, dan draag je ze het beste tijdens het hardlopen ter ondersteuning en na de training nog een paar uur om bij te dragen aan een sneller herstel. Door ze na het hardlopen te dragen zal je namelijk minder snel last krijgen van spierpijn. Als je in de avond hardloopt, draag ze dan na het hardlopen - en douchen - totdat je naar bed gaat. Ga je eerder op de dag, draag ze dan nog ongeveer 4 uur na het hardlopen.

Waarom dragen hardlopers hoge sokken?

Met hoge sokken ervaar je de optimale ondersteuning van de compressie. De druk die de compressie uitoefent op de onderbenen heeft twee grote voordelen. Ten eerste stimuleert het de pompfunctie van de beenspieren en de bloedcirculatie door de benen. De onderbeenspieren worden sneller voorzien van zuurstofrijk bloed, terwijl afvalstoffen beter worden afgevoerd vanuit de benen. De voordelen die je hiervan ondervindt tijdens het hardlopen zijn minder snel vermoeide benen en verzuring. Na het hardlopen zal de kans op (erge) spierpijn minder zijn.

Een tweede voordeel voorkomt veel voorkomende blessures zoals shin splints. Door de druk die de compressie op het onderbeen uitoefent, wordt de kuitspier beter op zijn plek gehouden. Als je geen hoge hardloop compressie sokken draagt, dan hebben de kuitspieren de neiging flink heen en weer te schudden tijdens het hardlopen. Dit heeft als gevolg dat het scheenbeenvlies overbelast kan raken en er spierbeschadigingen ontstaan, vooral bij de aanhechting. Om deze reden is het dus raadzaam om te kiezen voor hoge hardloop compressiekousen die het onderbeen omsluiten.

Hoewel hoge hardloop compressiekousen dragen de voorkeur geniet, dragen sommigen toch liever enkelhoge- of lage sokken tijdens het hardlopen. Bekijk hiervoor ons assortiment sportsokken met compressie.

hoge hardloopsokken met compressie

Wat zijn de beste compressiekousen hardlopen?

De beste compressiekousen voor hardlopen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, geven goede ondersteuning en hebben een nauwsluitende pasvorm om irritaties door afzakken en drukpunten te voorkomen.

Alle Sockwell compressiekousen zijn vervaardigd van een unieke garenmix met cashmerino wol® en bamboe. Het zorgt voor veel draagcomfort en door deze natuurlijke, antibacteriële vezels hebben de sokken uitstekende vochtabsorberende en temperatuurregulerende eigenschappen. Het houdt de voeten droog, fris, geurvrij en aangenaam op temperatuur, zowel in de zomer als in de winter.

Stretch nylon in de sokken zorgt voor een optimale pasvorm die de voeten, enkels en onderbenen goed omsluiten, zonder plooien en vervelende drukpunten. Een apart ingebreide hak voorkomt afzakken onder de voet en een naadloze teensluiting voorkomt irritaties en blaren. Het teencompartiment is losser gebreid, zodat de tenen alle bewegingsvrijheid behouden. Spandex zorgt voor slijtvastheid en dat de sokken altijd hun oorspronkelijk vorm weer aannemen, ook na het wassen.

Hoe lang compressiekousen aanhouden na training?

Voor sneller herstel, maar ook als echte comfortsokken om de benen tot rust te brengen, is het heerlijk om na het hardlopen nog een tijdje compressiekousen te dragen. Na een lichte inspanning is een paar uur voldoende. Heb je een intense training achter de rug, draag de kousen dan tot het moment dat je naar bed gaat, ongeacht het tijdstip dat je hebt getraind. Wij raden af om compressiesokken- en kousen aan te houden als je naar bed gaat, al zal het geen kwaad kunnen.

hardloop sokken compressie

Veelgestelde vragen

Kunnen compressiekousen kwaad?

Nee, in principe kunnen compressiekousen zonder problemen gedragen worden. Heb je ischemie, hartfalen, perifere neuropathie of bepaalde huidaandoeningen aan het been, neem dan eerst contact op met je huisarts. Ook bij twijfel kun je gerust altijd je huisarts eerst om advies vragen. Zorg er wel altijd voor dat je compressiekousen op de juiste manier aantrekt, dus recht en zonder plooien. Dit voorkomt irritaties en knellende drukpunten tijdens het hardlopen.

Helpen compressie sokken hardlopen tegen vermoeide benen?

Absoluut! Niet alleen tijdens het hardlopen, maar ook gedurende de dag tijdens werken, reizen en andere activiteiten voorkomen compressie sokken vermoeide benen door de verbeterde doorbloeding in de voeten en benen en een snellere afvoer van vocht en afvalstoffen. Compressiesokken hebben dus niet alleen nut voor hardlopers, maar voor andere sporters en iedereen die vaak langdurig staat of zit, lang onderweg is, etc.

Heeft Sockwell ook compressiekousen hardlopen in de aanbieding?

In onze Sockwell Sale vind je regelmatig sokken en compressiekousen in de aanbieding. Je koopt dan voordelig compressiekousen voor bijvoorbeeld hardlopen. Veelal gaat het om designs die niet meer terugkomen. Staan je favoriete hardloop kousen ertussen, wees er dan snel bij, want OP = OP!

Hebben compressiekousen hardlopen dames en heren dezelfde pasvorm?

Nee, compressiekousen hardlopen dames hebben een smallere pasvorm dan compressiekousen hardlopen heren. Voeten van mannen zijn over het algemeen hoger en breder dan damesvoeten, ook bij dezelfde maat. De sokken zijn hierop aangepast.

Kies de juiste maat die overeenkomt met je schoenmaat. Compressie hardloopsokken dames zijn verkrijgbaar in maat S/M en M/L. Deze komen overeen met respectievelijk schoenmaat 35-38 en 39-43. Voor heren zijn de compressie hardloopsokken verkrijgbaar in maten M/L (39-43) en L/XL (44-47). Je hebt de keuze uit verschillende kleuren, helemaal als je kiest voor lifestyle compressiekousen.

Is er een verschil tussen Sockwell compressiekousen en hardloopsokken?

Nee, in principe hebben ze dezelfde werking en materiaalsamenstelling. De lifestyle compressiekousen zijn alleen verkrijgbaar in kleuren en prints die meer passen bij de dagelijkse outfit, terwijl kleuren en prints van de hardloopsokken wat sportiever gestyled zijn.

Beide type compressie sokken zijn evengoed geschikt voor hardlopen en andere sporten waarbij compressiekousen de prestaties kunnen verbeteren. Ze helpen blessures voorkomen door het tegengaan van het heen en weer schudden van de kuitspier en ze zorgen voor minder belasting van de aanhechting bij het scheenbeen.

Verder helpen de sokken de prestaties verbeteren door het optimaal houden van de bloedsomloop vanuit de benen richting het hart en het stimuleren van de spieren door een verbeterde zuurstoftoevoer en afvoer van afvalstoffen. Het zijn de compressie en fijne materialen die zorgen voor meer loopcomfort tijdens je run.

Wat zijn de nadelen compressiekousen hardlopen?

Het dragen van compressiekousen heeft geen nadelen voor hardlopen. Echter is het aan het begin eerst lastig om ze goed aan te trekken en even wennen aan de strakke pasvorm. Afhankelijk per persoon, duurt dit 1 tot meerdere hardlooptrainingen om eraan te wennen. Ben je er eenmaal aan gewend, dan wil je hoogstwaarschijnlijk niet meer zonder.

Je winkelwagen

Sale

Product title

Product description

Color name Kleur:

Size Maat:

€29,95

Verwijderen

Subtotaal

Gratis verzending
Afrekenen