FAQ - hardlopen- collectiepagina

Wat doen compressiekousen bij hardlopen?

Hardloop compressie sokken mogen niet ontbreken aan je hardloop outfit, of je nu al een tijdje aan het hardlopen bent of gaat beginnen met hardlopen. Goede sokken voor hardlopen zijn voorzien van compressie. Ze zorgen voor een optimale bloedcirculatie en hiermee zuurstoftoevoer naar de beenspieren en afvoer van afvalstoffen en overtollig vocht. Je benen blijven hierdoor langer vitaal, je voelt je langer energiek en je houdt je hardlooptraining dus langer vol. Bovendien verkleint het de kans op kramp en veel voorkomende hardloopblessures.

compressiekousen hardlopen

Hoe lang mag je compressiekousen dragen?

Compressiekousen met klasse 1 of klasse 2 compressie kun je zonder problemen de hele dag door dragen, van opstaan tot naar bed gaan. Heb je de compressiekousen aangeschaft voor hardlopen, dan draag je ze het beste tijdens het hardlopen ter ondersteuning en na de training nog een paar uur om bij te dragen aan een sneller herstel. Door ze na het hardlopen te dragen zal je namelijk minder snel last krijgen van spierpijn. Als je in de avond hardloopt, draag ze dan na het hardlopen - en douchen - totdat je naar bed gaat. Ga je eerder op de dag, draag ze dan nog ongeveer 4 uur na het hardlopen.

Waarom dragen hardlopers hoge sokken?

Met hoge sokken ervaar je de optimale ondersteuning van de compressie. De druk die de compressie uitoefent op de onderbenen heeft twee grote voordelen. Ten eerste stimuleert het de pompfunctie van de beenspieren en de bloedsomloop door de benen. De onderbeenspieren worden sneller voorzien van zuurstofrijk bloed, terwijl afvalstoffen beter worden afgevoerd. De voordelen die je hiervan ondervindt tijdens het hardlopen zijn minder snel vermoeide benen en verzuring. Na het hardlopen zal de kans op (erge) spierpijn minder zijn.

Een tweede voordeel voorkomt veel voorkomende blessures zoals shin splints. Door de druk die de compressie op het onderbeen uitoefent, wordt de kuitspier beter op zijn plek gehouden. Als je geen hoge hardloop compressie sokken draagt, dan hebben de kuitspieren de neiging flink heen en weer te schudden tijdens het hardlopen. Dit heeft als gevolg dat het scheenbeenvlies overbelast kan raken en er spierbeschadigingen ontstaan, vooral bij de aanhechting. Om deze reden is het dus raadzaam om te kiezen voor hoge hardloop compressiekousen die het onderbeen omsluiten.

Geef je toch de voorkeur aan enkelhoge- of lage sokken tijdens het hardlopen, ook dan heeft Sockwell sokken met compressie in het assortiment.

hoge hardloopsokken met compressie

Wat zijn de beste compressiekousen?

De beste compressiekousen voor hardlopen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, geven goede ondersteuning en hebben een nauwsluitende pasvorm om irritaties door afzakken en drukpunten te voorkomen.

Alle Sockwell compressiekousen zijn vervaardigd van een unieke garenmix met cashmerino wol® en bamboe. Het zorgt voor veel draagcomfort en door deze natuurlijke, antibacteriële vezels hebben de sokken uitstekende vochtabsorberende en temperatuurregulerende eigenschappen. Het houdt de voeten droog, fris, geurvrij en aangenaam op temperatuur, zowel in de zomer als in de winter.

Stretch nylon in de sokken zorgt voor een optimale pasvorm die de voeten, enkels en onderbenen goed omsluiten, zonder plooien en vervelende drukpunten. Een apart ingebreide hak voorkomt afzakken onder de voet en een naadloze teensluiting voorkomt irritaties en blaren. Spandex zorgt voor slijtvastheid en dat de sokken altijd hun oorspronkelijk vorm weer aannemen, ook na het wassen.

Hoe lang compressiekousen aanhouden na training?

Voor sneller herstel, maar ook als echte comfortsokken om de benen tot rust te brengen, is het heerlijk om na het hardlopen nog een tijdje compressiekousen te dragen. Na een lichte inspanning is een paar uur voldoende. Heb je een intense training achter de rug, draag ze dan tot het moment dat je naar bed gaat, ongeacht het tijdstip dat je hebt getraind. Wij raden af om compressiekousen aan te houden als je naar bed gaat, al zal het geen kwaad kunnen.

Veelgestelde vragen

Kunnen compressiekousen kwaad?

Nee, in principe kunnen compressiekousen zonder problemen gedragen worden. Heb je ischemie, hartfalen, perifere neuropathie of bepaalde huidaandoeningen aan het been, neem dan eerst contact op met je huisarts. Ook bij twijfel kun je gerust altijd je huisarts eerst om advies vragen. Zorg er wel altijd voor dat je compressiekousen op de juiste manier aantrekt, dus recht en zonder plooien. Dit voorkomt irritaties en knellende drukpunten tijdens het hardlopen.

Kun je slapen met compressiekousen?

Voor optimaal herstel is het aan te raden om nog een tijdje compressiekousen te dragen na het trainen. Echter als je in de avond gaat hardlopen en daarna eerst lekker wilt douchen, dan is het natuurlijk al zo bedtijd. Wij raden aan om ze te dragen totdat je naar bed gaat. Hoewel het geen kwaad kan om ze af en toe te dragen tijdens het slapen, moet het geen standaard ritueel worden. Tijdens de slaap neemt de druk in het bloedvatenstelsel af en de druk die compressiekousen uitoefenen kunnen dan de bloedsomloop belemmeren.

Heeft Sockwell ook compressiekousen hardlopen in de aanbieding?

In onze Sockwell Sale vind je regelmatig sokken en compressiekousen in de aanbieding. Je koopt dan voordelig compressiekousen voor bijvoorbeeld hardlopen. Veelal gaat het om designs die niet meer terugkomen. Staat je favoriet ertussen, wees er dan snel bij, want OP = OP!

Hebben compressiekousen hardlopen dames en heren dezelfde pasvorm?

Nee, compressiekousen hardlopen dames hebben een smallere pasvorm dan compressie sokken voor heren. Voeten van mannen zijn over het algemeen hoger en breder dan damesvoeten, ook bij dezelfde maat. De sokken zijn hierop aangepast.

Wat zijn de nadelen compressiekousen hardlopen?

Het dragen van compressiekousen heeft geen nadelen voor hardlopen. Echter is het aan het begin eerst lastig om ze goed aan te trekken en even wennen aan de strakke pasvorm. Afhankelijk per persoon, duurt dit 1 tot meerdere hardlooptrainingen om eraan te wennen. Ben je er eenmaal aan gewend, dan wil je hoogstwaarschijnlijk niet meer zonder.

Je winkelwagen

Sale

Product title

Product description

Color name Kleur:

Size Maat:

€29,95

Verwijderen

Subtotaal

Gratis verzending
Afrekenen