Steunkousen, ook wel compressiekousen genoemd, zijn een essentieel hulpmiddel voor velen die last hebben van bepaalde beenklachten zoals zwellingen, vermoeidheid, spataderen of een onrustig gevoel in de benen. Bovendien hebben steunkousen zoals die van Sockwell een preventieve functie. Of je nu een actieve levensstijl nastreeft, langdurig moet staan voor je werk of juist een zittend beroep hebt, het dragen van steunkousen kan aanzienlijke verlichting bieden. In deze blog delen we waardevolle tips hoe je het maximale uit je (Sockwell) steunkousen kunt halen.
Kies de juiste maat en compressieklasse
Het maximale uit je steunkousen halen begint met het kiezen van de juiste steunkous. De juiste maat en compressieklasse zijn cruciaal voor maximale effectiviteit. Steunkousen die te strak zijn kunnen oncomfortabel zijn of zelfs gaan knellen, met name bij onjuist dragen, met een averechts gevolg: het belemmeren van de bloedcirculatie in plaats van het optimaliseren ervan. Losse steunkousen zullen daarentegen weer niet de benodigde steun bieden.
- Let op de pasvorm: Let er na aanschaf op of de kous mooi om de voet valt en niet de neiging heeft om bij het been meteen naar beneden te zakken. Je moet steunkousen comfortabel kunnen dragen, zonder het gevoel van knelpunten of plooien erin. Als je nooit eerder compressie- of steunkousen hebt gedragen, weet dan dat ze bij de eerste keer dragen strak aanvoelen. Dit went snel. Heb je echter twijfels over de pasvorm, vraag je huisarts of iemand in je familie/vriendenkring die in de zorg/verpleging werkt. Zij weten vaak wel hoe een steunkous hoort te zitten. Heb je brede kuiten, dan hebben we bij Sockwell een collectie met extra wijde kousen. Heb je hele dunne benen, dan kun je meer baat hebben bij klasse 2 compressie in plaats van klasse 1.
- Kies de juiste compressieklasse: Steunkousen zijn er in verschillende compressieklassen, van licht tot zeer stevig. Steunkousen die door iedereen aangeschaft en gedragen mogen worden, zoals de lifestyle compressiekousen van Sockwell, zijn alleen verkrijgbaar met lichte compressie. Je vindt ze met compressieklasse 1 (druk: 15-20 mmHg) en de wat stevigere compressieklasse 2 (20-30 mmHg). Medische compressiekousen met zeer stevige compressieklassen 3 en 4 kun je niet zelf aanschaffen en worden alleen aangemeten door specialisten. Wij zullen het hier verder dus alleen hebben over steunkousen met lichte compressie, die niet aangemeten hoeven worden en die door iedereen gedragen kunnen worden. Afhankelijk van je specifieke behoeften, kan een lichte of sterkere compressie aangeraden zijn. Overleg eventueel met een zorgprofessional wat het veste bij jouw situatie past. Ben je gezond, heb je gezonde aders en wil je de steunkousen preventief gaan dragen, dan raden we aan om te kiezen voor klasse 1.
Wanneer draag je de steunkousen?
De redenen om steunkousen te dragen zijn eindeloos. Je kunt ze zowel preventief als bij bepaalde klachten dragen. Met de kleurrijke en modieuze designs waarin ze tegenwoordig verkrijgbaar zijn, kun je ze prima als dagelijkse sokken dragen en meteen profiteren van de voordelen van de compressie in de kousen.
Preventief
Wellicht denk je bij steunkousen aan medische sokken die alleen op doktersadvies worden gedragen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Steunkousen kun je namelijk ook preventief dragen. Ze kunnen het gevoel van zware, vermoeide benen of dikke enkels voorkomen, de kans op spataderen verkleinen en onrustige benen tegengaan. Het zijn symptomen waar iedereen last van kan krijgen, bijvoorbeeld tijdens langdurig staan of zitten, tijdens een zwangerschap of tijdens een intercontinentale vlucht of een lange autorit. Dit betekent dus dat steunkousen dagelijks en door iedereen gedragen mogen worden, ook als je helemaal gezond bent en geen klachten hebt.
Therapeutisch
Naast preventief kun je steunkousen ook dragen als bepaalde beenklachten al aanwezig zijn. Je kunt hierbij denken aan het beheersen van symptomen bij spataderen, etalagebenen, lymfoedeem, vocht in de benen, onrustige benen (RLS), na het operatie of bij sportblessures als shin splints.
Tijdens en na het sporten
Door steunkousen te dragen tijdens het sporten, kun je de kans op kramp en sportblessures verkleinen. Tevens ervaar je net even wat meer ondersteuning en de benen blijven wat langer energiek. Bij hardlopen zorgen steunkousen ervoor dat de kuitspieren beter op hun plek worden gehouden, waardoor de aanhechting minder belast wordt.
Door na het sporten nog een tijdje steunkousen te dragen, verklein je de kans op spierpijn en dragen ze bij aan sneller herstel. Je leest er meer over onderaan de collectiepagina herstelsokken.
Tijdens het wandelen of hiken
Elke wandelaar weet dat goede wandelsokken een essentieel onderdeel zijn van de wandeluitrusting. Maar wist je al dat ook steunkousen ideaal zijn voor lange wandelingen en hikingtochten? Net als voor veel andere activiteiten, heeft de compressiewerking ook tijdens het wandelen veel voordelen door het beperken van circulatieproblemen in de benen en voeten.
Bij Sockwell hebben we daarom ook een speciale collectie wandelsokken met compressie, gemaakt met zowel merinowol als alpacawol. Ze hebben een dikker gebreid voetbed voor de extra demping en andere eigenschappen die je van wandelsokken verwacht, plus de extra voordelen van compressie.
Op reis
Wist je dat steunkousen dezelfde werking hebben als flight support sokken of reissokken? Allemaal zijn ze voorzien van compressie en zorgen ze ervoor dat je met vitalere benen aankomt op bestemming. Door compressie die je bloedcirculatie optimaal houdt, wordt de kans op reizigerstrombose verkleint en voorkom je dikke enkels door vochtophoping. Wil je weten welke voordelen steunkousen nog meer hebben tijdens het reizen, lees dan verder onderaan de collectiepagina van onze vliegtuigsokken.
Op het werk
Bij beroepen waarvoor je langdurig moet staan of juist zitten, kan het dragen van steunkousen je werkdagen dragelijker maken. Ze houden je benen langer energiek en ze zullen minder snel zwaar en vermoeid gaan aanvoelen. Het maakt steunkousen de perfecte sokken voor professionals in bijvoorbeeld de zorg, horeca, bouw, logistiek, ect.
Thuis op de bank
Steunkousen zijn niet alleen uitermate geschikt bij activiteiten, maar ook voor thuis op de bank als heerlijke comfort sokken. Na een lange werkdag en als alle huishoudelijke taken erop zitten, bieden de steunkousen rust voor je benen als je eindelijk lekker op de bank kunt neerdalen.
Steunkousen in de verschillende seizoenen
Sockwell steunkousen kun je dankzij de unieke materialenmix met merinowol en bamboe het hele jaar door comfortabel dragen. Ze hebben hierdoor een goede temperatuur regulerende functie, waarbij je voeten in de winter aangenaam warm worden gehouden, terwijl ze in de zomer een verkoelend effect hebben. Deze materialenmix werkt een beetje als een goed geïsoleerd huis.
Het zijn echter niet alleen de materialen van de steunkousen waardoor je ze het hele jaar door comfortabel kunt dragen. Ook de compressie zorgt voor verschillende voordelen voor zowel problemen die in de winter of juist zomer kunnen optreden.
Zomer
Bij hoge temperaturen denk je niet meteen aan het dragen van sokken, maar toch heeft het dragen van steunkousen dan juist voordelen. Omdat het vaatstelsel het zwaarder te verduren krijgt, is de steun van compressie hard nodig, vooral naarmate je ouder wordt. Bij warmte gaan de beenvaten verwijden en wordt de bloedcirculatie bemoeilijkt. De voeten, enkels en onderbenen worden dan dikker door vochtophoping. Steunkousen helpen de bloedvaten optimaal te laten werken bij warm weer, waardoor de bloedsomloop wordt verbeterd en de klachten worden verminderd of zelfs voorkomen.
Winter
Ook bij lage temperaturen zorgen voor een verminderde bloedsomloop. De bloedvaatjes in de huid trekken samen om op natuurlijke wijze zo veel mogelijk lichaamswarmte vast te houden. Deze samentrekking is bij sommigen zo sterkt, dat de doorbloeding naar de voeten sterk wordt verminderd met als gevolg dat de voeten koud gaan aanvoelen. Compressie in de steunkousen helpt de doorbloeding naar de voeten op gang te houden, waardoor ze langer warm blijven en klachten als wintertenen worden verkleint.
Onderhoud van je steunkousen
Goed onderhoud van je steunkousen verlengt de levensduur en effectiviteit. Hier zijn enkele onderhoudstips:
- Was de kousen regelmatig: Steunkousen van Sockwell kunnen op maximaal 30 graden in de wasmachine gewassen worden. Het beste gebruik je een delicaat wasprogramma en een mild wasmiddel. Harde chemicaliën kunnen de vezels beschadigen.
- Laat de sokken aan de lucht drogen: Stop de kousen na het wassen niet in de droger, maar laat ze aan de lucht drogen.
- Draag ze tot drie keer zonder te wassen: Echt waar? Jazeker! Sockwell steunkousen zijn gemaakt met merinowol. Hiermee hebben ze antibacteriële en zelfreinigende eigenschappen door de natuurlijke wolvet (lanoline) van de wolvezels. Vuil kan zich minder goed hechten en bacteriegroei - dat zorgt voor zweetluchtjes - wordt tegengegaan. Je kunt ze dus 2 á 3 keer dragen, zonder tussendoor te wassen. Laat ze na een dag dragen wel even luchten. Minder vaak wassen verlengt de levensduur en is beter voor het milieu.
- Voorkom snelle slijtage: Als je lange teennagels hebt, dan vergroot je de kans op gaten aan de voorkant van de sok. Dit is zonde en kan voorkomen worden door regelmatig je teennagels te knippen/vijlen.
- Trek ze op de juiste manier aan: Door de compressie in de kousen zijn ze lastiger aan te trekken dan normale sokken. Ga niet hard lopen trekken om ze aan te krijgen, maar hanteer de aantrekinstructies om ze op de juiste manier aan te trekken. Hiermee verleng je de levensduur van de steunkousen.
Veelgestelde vragen over steunkousen
Om het meeste uit je steunkousen te halen hebben we enkele veel gestelde vragen met antwoorden op een rijtje gezet.
Kun je steunkousen dragen tijdens het slapen?
Hoewel je ze zonder problemen de hele dag kunt dragen, adviseren wij om geen steunkousen te dragen tijdens het slapen. Tijdens het slapen is de bloedstroom in de slagaderen een stuk lager. De druk die steunkousen dan geven wordt dan te hoog en kan de bloedcirculatie belemmeren. Trek steunkousen dus uit als je naar bed gaat.
Hoe trek je steunkousen eenvoudig aan?
Steunkousen aantrekken kan, vooral in het begin, best een uitdaging zijn. Daarom hebben we stap voor stap uitgelegd hoe je ze makkelijk kunt aantrekken. Je vindt de instructies op de pagina met aantrekinstructies.
Wanneer trek je de steunkousen het beste aan?
Zorg ervoor dat je de kousen meteen na het opstaan aantrekt. Dit helpt om zwellingen gedurende de dag te minimaliseren.
Hoe weet ik of mijn steunkousen te strak zitten?
Als je tintelingen, een doof gevoel of andere symptomen door verlies van circulatie ervaart, dan kunnen je kousen te strak zitten. Je vingers moeten nog gemakkelijk tussen de boord van de steunkous en je been passen.
Haal jij al het maximale uit je steunkousen?
Wij hopen je met deze blog extra informatie te hebben gegeven om het optimale uit je steunkousen te halen. En zoals je hierboven kunt lezen zijn steunkousen niet enkel medische sokken voor mensen met klachten. Steunkousen zijn er voor iedereen!
Heb je nog nooit steunkousen gedragen, dan zijn ze het proberen zeker waard! Bekijk onze collectie steunkousen van Sockwell en vind een kous in een stijl die bij je past!