Vermoeide benen

Vermoeide benen

Iedereen kent het probleem wel, het gevoel van zware of vermoeide benen. Echter heeft de ene persoon er sneller last van dan de ander. En vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Maar waar komt het vervelende gevoel vandaan en wat te doen tegen vermoeide benen?

  1. Vermoeide benen oorzaak
  2. Hoe ontstaan vermoeide benen?
  3. Vermoeide benen oplossing
  4. Helpen compressiekousen tegen vermoeide benen?
  5. Waarom kiezen voor Sockwell?
  6. Aanhoudende klachten?

Vermoeide benen oorzaak

Heb je last van vermoeide, zware benen? Meestal is de oorzaak makkelijk te achterhalen. Lang achtereenvolgens staan, een dag slenteren tijdens een citrytrip of tijdens het winkelen, een lange vliegreis of autorit, een zwangerschap, een intensieve sportsessie en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Door een van deze activiteiten krijgt iedereen wel eens last van vermoeide benen. Het gevoel is dan na een dag ook wel weer verdwenen.

Echter hebben sommige mensen regelmatig last van dit vervelende gevoel, terwijl er geen duidelijke oorzaak is aan te wijzen. Vaak ligt het dan een slechte bloedcirculatie. Het ouder worden is een veel voorkomende oorzaak van een wat vertraagde bloedsomloop. Dit komt doordat de vaatwanden wat verslappen naarmate we ouder worden. Oudere mensen ervaren dan ook vaker het gevoel van zware of vermoeide benen dan jongeren. Soms kan een slechte bloedcirculatie ook komen door een erfelijke aanleg. Andere oorzaken kunnen zijn overgewicht en/of een ongezonde leefstijl zoals roken en weinig beweging.

Hoe ontstaan vermoeide benen?

Een optimale bloedcirculatie zorgt voor een continue aanvoer van zuurstofrijk bloed vanuit het hart, welke via de slagaderen door het lichaam worden vervoerd. Via talrijke kleinere aders wordt het zuurstofarme bloed weer terug vervoerd naar het hart om hier weer “ververst” te worden en het riedeltje zich weer herhaalt. Daarbij hebben de beenspieren door samentrekkingen een ondersteunende pompfunctie die het bloed vanuit de benen helpt rond te pompen. Echter door langdurig staan of zitten vertraagd de bloedcirculatie en krijgt de zwaartekracht zijn invloed. Daarbij worden de beenspieren meer ontspannen in periodes van inactiviteit, waardoor de pompfunctie hiervan afneemt. Het bloed krijgt meer moeite terug omhoog naar het hart gepompt te worden. Er blijft dan wat meer bloed in de voeten en benen hangen. Aders hebben daarom ook vaatkleppen om te voorkomen dat bloed terugstroomt de ader in. Echter het teveel aan bloed wat zich in de voeten en benen verzamelt kan het gevoel van zwaarte of vermoeidheid veroorzaken. Dit is het gevoel van zware of vermoeide benen.

Vermoeide benen oplossing

Als je vaak last hebt van vermoeide benen, is hier gelukkig een oplossing voor die helpt de klachten te verminderen.

Benen omhoog

Heb je bijvoorbeeld een lange dag gestaan of gezeten, door een stad geslenterd of een lange reisdag achter de rug en heb je hierdoor last van zware of vermoeide benen? Leg de benen dan even lekker omhoog. Het zorgt ervoor dat het bloed vanuit de voeten en benen minder moeite heeft weer richting het hart gepompt te worden en dus minder de neiging heeft te blijven hangen.

Gezonde leefstijl

Voldoende bewegen, niet roken, gezond eten en niet teveel koffie en alcohol drinken. Een gezonde leefstijl aanhouden zorgt er niet alleen voor dat we beter in ons vel zitten en de kans verkleinen op onder andere hart- en vaatziekten, maar helpt ook het regelmatige gevoel van vermoeide benen te verkleinen. Heb je overgewicht en regelmatig last van vermoeide en zware benen? Probeer dan af te vallen.

Koude douche

Het regelmatig - liefst dagelijks - nemen van een koude douche voor de benen zal een positief effect hebben. Begin bij een van de voeten en ga heel langzaam met de straal omhoog tot boven de knie. Herhaal dit voor het andere been. Een halve minuut per been is voldoende. De koude waterstraal trekt de aders samen en verbetert de werking van de aderkleppen. Smeer na het douchen al masserend vanaf de voeten de benen in met een speciale voedende crème. Er zijn hiervoor speciale crèmes verkrijgbaar bij de apotheek, drogist of natuurwinkel.

Voorkom knellende kleding

Het (regelmatig) dragen van te hoge hakken en erg strak zittende kleding vermijden zullen ook een positief effect hebben. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat de bloedsomloop vertraagd. Dit zorgt niet alleen voor zware en vermoeide benen, ze kunnen ook zorgen voor spataderen. Eigenlijk alle tips die we hier noemen helpen ook spataderen voorkomen.

Helpen compressiekousen tegen vermoeide benen?

Naast de hierboven genoemde tips is de meest effectieve vermoeide benen oplossing het dragen van compressiekousen. De druk die de compressie uitoefent stimuleert de afvoer van overtollig vocht en afvalstoffen vanuit de benen en dragen bij aan een verbeterde pompfunctie, zodat bloed minder moeite heeft terug te stromen richting het hart. Het voorkomt dat bloed in de voeten en benen blijft hangen, wat het gevoel van zware, vermoeide benen tegengaat. Tevens zorgt de verbeterde bloedcirculatie ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de beenspieren wordt geoptimaliseerd. Dit geeft de benen meer energie, waardoor ze minder snel vermoeid raken na inspanning.

Onze Sockwell compressiekousen zijn verkrijgbaar in klasse 1 en klasse 2. Klasse 2 biedt meer compressie dan klasse 1 en beiden kunnen veilig, dagelijks door iedereen gedragen worden.

Waarom kiezen voor Sockwell?

Sockwell compressiekousen zijn unieke wonderen van breitechniek. Dit staat garant voor het hoogst mogelijke draagcomfort. De antibacteriële mix met bamboe en de fijnste merinowol die niet kriebelt zorgen voor geurvrije sokken en voeten, uitstekende vochtopname en afvoer en het hele jaar door een aangenaam voetklimaat. Lekker warm in de winter en enigszins verkoelend in de zomer. De natuurlijke materialen voorkomen tevens klachten als blaren en voetschimmels. Stretch nylon zorgt ervoor dat de kousen perfect aansluiten om de voeten, enkels en onderbenen en dat ze altijd iets meerekken. Door de apart ingebreide ‘toe-box’ behouden de tenen alle bewegingsvrijheid en de naadloze aansluiting voorkomt irritaties. Het apart ingebreide hakgedeelte zorgt ervoor dat de sok altijd mooi om de voet blijft zitten en niet gaat afzakken onder de voet.

Maar nu denk je bij compressiekousen wellicht meteen aan suffe, huidskleurige steunkousen die je alleen via de huisarts of medisch specialist kunt krijgen. Onterecht, want compressiekousen (t/m drukklasse 2) zijn sokken geschikt voor iedereen en dagelijks gebruik. En omdat Sockwell de mensen hierover wil wakker schudden, zijn we ervan overtuigd dat “therapeutische sokken” prima samen kunnen gaan met een moderne lifestyle en mode. De compressiekousen zijn daarom verkrijgbaar in de mooiste kleuren en prints, voor dames en heren.

Aanhoudende klachten?

Blijven de klachten aanhouden en is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Het gevoel van vermoeide benen kan dieper liggende oorzaken hebben dan alleen een vertraagde bloedcirculatie door lang staan of zitten.

Je winkelwagen

Sale

Product title

Product description

Color name Kleur:

Size Maat:

€29,95

Verwijderen

Subtotaal

Gratis verzending
Afrekenen