Zware en vermoeide benen, iedereen heeft er wel eens last van. De een wat sneller dan de ander en vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Meestal is makkelijk te achterhalen waar het gevoel van zware vermoeide benen vandaan komt. Je hebt lang stilgestaan, een dag door een stad geslenterd, veel gelopen, een lange vliegreis of autorit achter de rug of je hebt vermoeide benen na het sporten. Door deze activiteiten krijgt iedereen wel eens last van zware vermoeide benen. Het gevoel is dan na een paar uur van rust of de volgende dag ook weer verdwenen.
Maar wat als er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen is? En wat te doen aan vermoeide en zware benen? We leggen het je in deze blog uit.
- Wat is de oorzaak van zware benen?
- Waarom zijn mijn benen zo moe?
- Wat te doen tegen vermoeide en zware benen?
- Helpen compressiekousen tegen zware vermoeide benen?
- Aanhoudende klachten van zware benen?
- Waarom kiezen voor Sockwell?
Wat is de oorzaak van zware benen?
Sommige mensen hebben regelmatig last van dit vervelende gevoel, terwijl er geen duidelijke oorzaak is aan te wijzen zoals geschetst in de inleiding. Oorzaken kunnen dan zijn overgewicht, een ongezonde leefstijl zoals roken, weinig beweging en ongezonde voeding of een tekort aan magnesium en/of vitamine D. Ook vrouwen in de overgang of tijdens een zwangerschap ervaren vaak zware vermoeide benen.
Meestal komt het door een verminderde bloedcirculatie. Het ouder worden is een veel voorkomende oorzaak van een vertraagde bloedsomloop. Dit komt doordat de vaatwanden wat verslappen naarmate we ouder worden. Oudere mensen ervaren dan ook vaker het gevoel van zware en vermoeide benen dan jongeren. Soms kan een slechte bloedcirculatie ook komen door een erfelijke aanleg of niet meer goed functionerende vaatkleppen. Vaatkleppen voorkomen dat bloed kan terugstromen de ader in.
Maar hoe komt het dan dat een verminderde bloedcirculatie zware vermoeide benen veroorzaakt? Dit kan het beste uitgelegd worden door eerst de werking van een optimale bloedcirculatie heel kort en eenvoudig uit te leggen.
Een optimale bloedcirculatie zorgt voor de continue aanvoer van zuurstofrijk bloed dat door het hele lichaam wordt getransporteerd. In de longen neemt het bloed de zuurstof op en stroomt via het hart en de slagaderen naar de talrijke kleinere aders (haarvaten) in het hele lichaam. Hier wordt de zuurstof afgestaan aan het omringende weefsel. Op de weg terug neemt het bloed afvalstoffen weer mee om via de nieren gezuiverd te worden en vervolgens via de longen, terug naar het hart te stromen om het hele riedeltje weer te herhalen.
Door samentrekkingen van de beenspieren hebben deze een ondersteunende pompfunctie die het bloed vanuit de benen helpt rond te pompen. Echter door langdurig staan of zitten vertraagd de bloedcirculatie en krijgt de zwaartekracht zijn invloed. Daarbij worden de beenspieren meer ontspannen in periodes van inactiviteit, waardoor de pompfunctie hiervan afneemt. Het bloed krijgt meer moeite terug omhoog naar het hart gepompt te worden. Er blijft dan wat meer bloed in de voeten en benen hangen.
Waarom zijn mijn benen zo moe?
Door de verminderde bloedcirculatie blijft er wat bloed in de benen en/of voeten hangen. Door het bloed wat zich dan gaat verzamelen ontstaat er een verhoogde druk op de lokale aderen waardoor vocht via de kleinste bloedvaatjes naar het omliggende weefsel “lekt”. Dit veroorzaakt op zijn beurt weer vochtophoping met als gevolg dikke enkels en voeten en soms zelfs gezwollen benen. Door de druk die hierbij ontstaat, kan het gevoel van zwaarte teweegbrengen. Bovendien veroorzaakt het een verminderde aanvoer van zuurstofrijk bloed naar de benen en een verminderde afvoer van afvalstoffen. De benen raken dan sneller vermoeid.
Wat te doen tegen vermoeide en zware benen?
Heb je vaak last van zware vermoeide benen? Gelukkig zijn hier oplossingen voor om de klachten te verminderen. Ze helpen je benen vitaal te houden. Bij aanhoudende of ernstige klachten raden we altijd aan om contact op te nemen met je huisarts.
Benen omhoog
Heb je bijvoorbeeld een lange dag gestaan of gezeten, door een stad geslenterd of een lange reisdag achter de rug en heb je hierdoor last van zware of vermoeide benen? Leg de benen dan even lekker omhoog. Het zorgt ervoor dat het bloed vanuit de voeten en benen minder moeite heeft om weer richting het hart gepompt te worden en dus minder de neiging heeft te blijven hangen.
Gezonde leefstijl
Voldoende bewegen, niet roken, gezond eten en niet teveel koffie en alcohol drinken. Een gezonde leefstijl aanhouden zorgt er niet alleen voor dat we beter in ons vel zitten en de kans verkleinen op onder andere hart- en vaatziekten, maar helpt ook om het regelmatige gevoel van moeie benen te verkleinen. Heb je overgewicht en regelmatig last van vermoeide en zware benen? Probeer dan af te vallen.
Zorg voor voldoende magnesium en vitamine D
Magnesium en vitamine D zijn belangrijke voedingsstoffen voor de spieren. Door een tekort aan magnesium kunnen de spieren gaan verkrampen. Vitamine D zorgt voor het in stand houden van een goede werking van de spieren. Een tekort kan zorgen voor moeie benen en een algeheel vermoeid gevoel en zwakkere weerstand.
Koude douche
Het regelmatig - liefst dagelijks - nemen van een koude douche voor de benen zal een positief effect hebben. Begin bij een van de voeten en ga heel langzaam met de straal omhoog tot boven de knie. Herhaal dit voor het andere been. Een halve minuut per been is voldoende. De koude waterstraal trekt de aders samen en verbetert de werking van de aderkleppen.
Smeer na het douchen al masserend vanaf de voeten de benen in met een speciale voedende crème. Er zijn hiervoor speciale crèmes verkrijgbaar bij de apotheek, drogist of natuurwinkel.
Voorkom knellende kleding en schoenen
Het (regelmatig) dragen van te hoge hakken en knellende zittende kleding vermijden zullen ook een positief effect hebben. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat de bloedsomloop vertraagd. Je kunt dit een klein beetje vergelijken met een rijbaan op de snelweg die gedeeltelijk is afgesloten. Het zorgt ervoor dat de doorstroming wordt gehinderd. In het geval van de bloedsomloop zorgt dit voor een verminderde circulatie. Het zorgt niet alleen voor zware en vermoeide benen, maar kunnen ook aanleiding geven tot spataderen. Eigenlijk alle tips die we hier noemen helpen ook spataderen voorkomen.
Helpen compressiekousen tegen zware vermoeide benen?
Naast de hierboven genoemde tips is de meest effectieve vermoeide benen oplossing het dragen van compressiekousen. De druk die de compressie uitoefent verbeterd de bloedcirculatie. Het stimuleert de pompfunctie van de kuitspier, waardoor het bloed beter omhoog wordt gestuwd en minder in de aderen blijft hangen. Bovendien helpt het om overtollig vocht en afvalstoffen beter en sneller af te voeren. De beenspieren wordt sneller voorzien van nieuw, zuurstofrijk bloed. Dit geeft de benen meer energie, waardoor ze minder snel vermoeid raken en zwaar aanvoelen.
Bij Sockwell kun je terecht voor compressiekousen met lichte klasse 1 compressie en een stevige klasse 2 compressie. Beide compressieklassen kunnen veilig en dagelijks door iedereen gedragen worden. Het betreft dus geen medische aangemeten steunkousen. Zo gauw je de symptomen van zware vermoeide benen ervaart, kun je kijken of het dragen van compressiekousen en de bovenstaande tips voor jou een oplossing zijn.
Aanhoudende klachten van zware benen?
Blijven de klachten aanhouden en is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Het gevoel van zware benen of vermoeidheid in de benen kan dieper liggende oorzaken hebben dan alleen een vertraagde bloedcirculatie door lang staan of zitten of na een flinke inspanning tijdens het sporten.
Waarom kiezen voor Sockwell compressiekousen?
Sockwell compressiekousen, ook wel steunkousen genoemd, zijn innovatieve sokken die garant staan voor het hoogst mogelijke draagcomfort. Het begint al bij de unieke, antibacteriële garenmix met bamboe en de fijnste merinowol die niet kriebelt. Het houdt je voeten en sokken geurvrij en zorgt voor een uitstekende vochtopname en het hele jaar door een aangenaam voetklimaat. Lekker warm in de winter en enigszins verkoelend in de zomer. Door de natuurlijke materialen heb je tevens minder kans op voetschimmels.
Stretch nylon zorgt ervoor dat de kousen perfect aansluiten om de voeten, enkels en onderbenen en dat ze altijd iets meerekken. Het teengedeelte is altijd apart ingebreid zonder compressie, zodat ze alle bewegingsvrijheid behouden. Bovendien zijn de sokken naadloos om irritaties en blaren te voorkomen. Een apart en wat dikker gebreid hakgedeelte zorgt ervoor dat de sok altijd mooi op zijn plek blijft zitten en niet gaat afzakken onder de voet.
Last but not least, de compressiekousen van Sockwell mogen gezien worden. Ze zijn verkrijgbaar in een ruime verscheidenheid aan kleuren en prints. Van modieus, trendy tot sportief. Sockwell is de perfecte keuze voor een mode en een moderne lifestyle, maar wel met de therapeutische voordelen van sokken en kousen met compressie.