De voordelen van compressiekousen dragen tijdens het reizen

De voordelen van compressiekousen dragen tijdens het reizen

18 september, 2023

Lees waarom compressiekousen een reis essential zijn voor elke globetrotter. We leggen je uit waarom deze 'reiskousen' zo veel voordelen hebben en niet mogen ontbreken op je inpaklijst.

Waarom elke globetrotter er een paar moet hebben

Reizen is een passie, een levensstijl die velen van ons koesteren. Het is echter geen geheim dat lange reisdagen - of het nu gaat om vliegen of roadtrips - een flinke tol kunnen eisen van onze voeten en benen. Maar maak je geen zorgen, want bij Sockwell hebben we dé oplossing om jouw reiscomfort naar een hoger niveau te tillen: compressiekousen!

Ja, je leest het goed! Compressiekousen. Deze wondersokken zijn echt niet alleen voor ouderen of mensen met medische aandoeningen. De steunkousen zijn ultieme reiskousen. Lees gauw verder om te ontdekken waarom compressiekousen niet mogen ontbreken op de paklijst van globetrotters en snel een van jouw onmisbare reis essentials zullen worden.

Compressiekousen: reis essentials die bijdragen aan meer reiscomfort

Voordat we ingaan op de voordelen van compressiekousen tijdens het reizen, is het belangrijk om te begrijpen wat deze sokken nu precies doen. Compressiekousen zijn ontworpen om graduele druk (compressie) uit te oefenen op de voeten, enkels en onderbenen. Het voorkomt dat bloed en lymfevocht - mede door zwaartekracht - de neiging hebben om in de haarvaten van de onderste ledematen te blijven hangen. Door de druk die de kousen uitoefenen wordt de bloedcirculatie bevorderd en vochtophoping voorkomen. Compressiekousen dragen zo bij aan een betere beengezondheid en meer comfort tijdens het reizen.

Reis Essentials Globetrotters

Wat zijn de voordelen van compressiekousen tijdens het reizen?

Het dragen van compressiekousen verhoogt het reiscomfort en voorkomt dan wel verkleint de kans op veel voorkomende klachten waar wereldreizigers vaak mee te maken krijgen. Veel van deze voordelen komen voort uit het positieve effect dat de kousen hebben op de bloedcirculatie.

De cabinedruk, beperkte ruimte om te bewegen en een lange tijd stilzitten zijn allemaal factoren die de benen kunnen beïnvloeden tijdens het vliegen. Door het dragen van compressiekousen tijdens het vliegen, geef je je benen de beste kans om fris en vitaal te blijven. Je reis wordt hiermee een stuk aangenamer. Omdat de sokken zo geschikt zijn tijdens het vliegen, kunnen we ze ook wel vliegtuigsokken noemen.

Verklein de kans op reizigerstrombose

Als globetrotter zit je regelmatig langdurig stil het vliegtuig. Tijdens deze lange vluchten heb je een verhoogde kans op het krijgen van trombose. Het wordt daarom vaak ook wel reizigerstrombose genoemd. Bij trombose ontstaat er een bloedstolsel in een bloedvat, dat in ernstige gevallen voor een blokkade kan zorgen of zelfs losschiet en in bijvoorbeeld de longen kan terechtkomen met alle gevolgen van dien.

Het stolsel is een gevolg van een vertraagde bloedstroom door het lang stilzitten op grote hoogte en dan ook nog in een krappe positie met nauwelijks bewegingsruimte. Naast dat het heel belangrijk is om je benen regelmatig te bewegen, kun je compressiekousen dragen om de kans op reizigerstrombose te verkleinen.

Compressiekousen zijn echter niet enkel en alleen vliegtuig essentials, want ook tijdens lange auto- of busritten zijn ze een onmisbaar reisaccessoire voor meer comfort onderweg.

Geen dikke enkels meer

Elke globetrotter zal zich wel herkennen in de klachten van dikke enkels tijdens lange reisdagen. En deze zwellingen tijdens het reizen resulteren vervolgens weer in knellende schoenen. Afijn, door het dragen van compressiekousen voorkom je dikke enkels omdat ze overtollig vocht sneller afvoeren. Dit is te danken aan de druk die ze op de voeten en enkels uitoefenen, waardoor het vaatstelsel in de onderste ledematen wordt gestimuleerd voor een optimale circulatie.

Stap energieker het vliegtuig uit

Door de verbeterde bloedtoevoer naar de benen, krijgen de beenspieren meer zuurstof en worden juist afvalstoffen weer sneller afgevoerd. Dit vermindert het gevoel van vermoeide of zelfs onrustige benen. Ze houden je benen vitaal en veel mensen ervaren met ‘frissere’ benen of zelfs energieker het vliegtuig uit te stappen als ze compressiekousen dragen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Verlichting van spataderproblemen

Spataderen kunnen voor vervelende krachten zorgen. Heb je al last van spataderen of als dit een veel voorkomende kwaal is in je familie, dan kunnen compressiekousen een zegen zijn. Ze helpen niet alleen bij het verminderen van de symptomen, maar kunnen ook voorkomen dat ze in de eerste plaats ontstaan.

Shop reiskousen

Het kiezen van de beste compressiekousen voor globetrotters

We geven je hier graag globetrotter reistips met betrekking tot het kiezen van de beste compressiekousen voor reizen. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende hoogtes, compressieklassen en stijlen. Met onderstaande tips kies jij geschikte kousen voor al je reisavonturen.

  • Kies kniehoge kousen, want deze oefenen graduele (4-zone) druk uit op de onderbenen en hebben hierdoor het meeste effect op de circulatie. Echter voor het ontdekken van een stad of een toeristische highlight op je vakantiebestemming, kun jij als alternatief voor sneakersokken ook kiezen voor lage sokken met compressie. Wel het voordeel van compressie in het voetgedeelte, maar geen hoge sokken als je lekker met een korte broek of een jurkje/rokje wilt rondlopen.
  • Let op materiaalgebruik door te kiezen voor kousen die zijn gemaakt van natuurlijke materialen voor een aangenaam voetklimaat. Het is belangrijk dat de sokken snel vocht opnemen en afvoeren en goede ademende en temperatuur regulerende eigenschappen hebben. Dit houdt je voeten droog, fris en op een aangename temperatuur.
  • De juiste compressieklasse hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeur. De meeste globetrotters hebben voldoende aan klasse 1. Deze bieden een lichte mate van druk met 15-20 mmHg. Heb je behoefte aan wat stevigere druk, kies dan voor klasse 2 met 20-30 mmHg. Deze kunnen - vooral voor beginnende dragers - eerst als erg strak worden ervaren. In principe biedt klasse 1 genoeg druk om de circulatie optimaal te houden tijdens het reizen en het verminderen van zwellingen op lange vluchten.

Compressiekousen voor onderweg

Optimaal reiscomfort met Sockwell

De sokken van Sockwell zijn gemaakt met onder meer de fijnste merinowol en bamboegarens. Een met zorg samengestelde garencombinatie die garant staat voor een aangenaam voetklimaat, de hele dag door.

Deze unieke mix is bovendien antibacterieel, zodat je voeten en de sokken zelf langdurig fris blijven, zonder te gaan stinken. En precies dat is wel erg prettig tijdens het reizen. Zo is het bijvoorbeeld een erg fijne eigenschap voor als je graag je schoenen even uit wilt trekken tijdens een lange vlucht. Ook al is het niet meer nodig omdat ze niet meer zullen knellen, maar toch kan het soms even prettig zijn om de schoenen uit te trekken tijdens de vlucht. Het is ook meteen een handige eigenschap die ervoor zorgt dat je de compressiekousen na één keer dragen niet al hoeft te wassen. Een nachtje laten luchten en je draagt ze zonder problemen tot 2 á 3 keer. Dat scheelt meteen weer ruimte in je bagage, want je hoeft minder paar mee te nemen op vakantie.

En vraag je je nu af of deze hoge sokken niet veel te warm zijn als je eenmaal bent aangekomen op een warme vakantiebestemming, dan kunnen we je geruststellen. Dankzij de zeer goede isolerende en ademende eigenschappen van bamboe en merinowol hebben de compressiekousen een enigszins verkoelende werking. Ze hebben zelfs als extra voordeel dat ze juist zwellingen tegengaan, die eerder ontstaan bij warm weer. Je leest er meer over in onze blog over compressiekousen dragen in de zomer. Je kunt bovendien kiezen voor onze extra dunne compressiekousen.

Compressiekousen backpacken

Ondersteunende sokken tijdens wandelen en backpacken

Sockwell compressiekousen zijn niet alleen reis essentials voor onderweg, maar ook op bestemming. Tijdens lange wandelafstanden of tijdens het backpacken, heeft de compressie in de kousen een gunstig effect op het welzijn van je benen. Je ervaart het gevoel van ondersteuning dankzij de druk die ze uitoefenen. En als echte travel buddies houden de sokken je benen langer energiek met minder kans op blaren, spierpijn, kramp en andere ongemakken.

Voor wandelingen op bestemming kun je ook kiezen voor specifieke wandelsokken met compressie. Deze sokken hebben een wat dikker voetbed voor meer demping en extra comfort in de wandelschoenen. De toevoeging van alpacawol, in plaats van bamboe, zorgt voor een nóg betere isolerende werking voor gebruik bij extreme temperatuurverschillen en minder slijt-gevoeligheid voor frequent gebruik.

Tot slot zijn onze Sockwell sokken naadloos om niet alleen irritaties te voorkomen, maar in combinatie met de zeer goede vocht absorberende materialen ook om blaren tegen te gaan.

Stijlvol op pad

Denk je bij compressiekousen nu nog steeds aan suffe, huidkleurige steunkousen voor oude mensen? Niet nodig! Bekijk onze collectie compressiekousen en ontdek de verscheidenheid aan stijlen. Er zit ongetwijfeld een kleur of print tussen voor jou!

Verhoog je reiscomfort met compressiekousen voor reizen

Zoals je hierboven kunt lezen zijn Sockwell compressiekousen onmisbare reis essentials voor globetrotters en avonturiers. Met deze "reiskousen" reduceer je eenvoudig veel voorkomende en vervelende beenklachten tijdens het reizen. Ondertussen ervaar je het hoge draagcomfort van onze kousen, zonder last te krijgen van nare luchtjes.

Dus waar wacht je nog op? Pak je koffers, trek compressiekousen aan en maak je klaar voor je volgende avontuur met benen die langer energiek blijven.

Shop compressiekousen voor op reis

Goede reis!